Tandlösa protester mot nedläggningar

Skåne/Kristianstad Under tisdagen fick Catharina Blixen Finecke (M), ordförande i Vårdproduktionsberedningen, möta flera grupperingar från skånska orter och kommuner som samlat ihop namnunderskrifter i protest mot indragningen av den kommunala foltandvården.
Publicerad 9 maj 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Under tisdagen fick Catharina Blixen Finecke (M), ordförande i Vårdproduktionsberedningen, möta flera grupperingar från skånska orter och kommuner som samlat ihop namnunderskrifter i protest mot indragningen av den kommunala foltandvården.- Detta görs för att säkerställa den framtida kvalitén, fastslog Blixen Finecke upprepade gånger.- Effekten blir den motsatta när barn och äldre får svårare att ta sig till tandläkaren, sa bland annat Torbjörn Raimersson från Örkelljunga

Han vidarebefodrade tusentals oroade Örkelljungabors namnunderskrifter. - Örkelljunga är nu den enda skånska kommun som står helt utan folktandvård. Istället vill de att vi ska gå till privata tandläkare som redan är fullbokade.Dagen till ära presenterade Region Skåne en alternativ mobil tandläkarmottagning. En slags husbil, med full utrustning.

Men Raimersson skakar på huvudet.- Detta är ett hån! Jag kan ta med barnen på semester i en sådan här bil. Att utföra tandläkarärenden så här motsvarar inte de krav vi som skattebetalare kan ställa. Varför betalar vi skatt egentligen? Jo, för att i första hand kunna ha en acceptabel vård. Kurt Nilsson från PRO i Lönsboda, som på två dagar insamlat 1 114 namnunderskrifter, håller med.- Detta är ett surrogat för tandvård, säger han samtidigt som jackan fastnar i den smala entrédörren.

Catharina Blixen Finecke fick agera Region Skånes skottväst.- Beslutet om detta togs egentligen redan 2003. Vi ser nu bara till att det utförs. Det är en nödvändighet, menade hon.- Det lades ner ett 20-tal kliniker under 2004-2005, detta utförs som ett led av den effektivisering som då påbörjades.Hässleholms oppositionsråd Tommy Nilsson (S) överräckte en tung lunta med namnunderskrifter från Bjärnum och Tyringe. 2 499 namn stod på de listorna.- Vår förhoppning är naturligtvis att Pia Kinhult, regionfullmäktiges ordförande, faktiskt ska lyssna på oss, menade han utan att egentligen tro på att det skulle leda till att nedläggningsidéerna skrotas.

Just förmågan att lyssna på medborgarna var något som diskuterades under Regionfullmäktige kort senare.- Medborgarnas röster är otroligt viktiga för vi politker sitter inte inne med hela sanningen, sa exempelvis regionråd Birgitta Södertun (KD). Hennes motsvarighet från Centern, Katarina Erlingsson, var inne på samma linje.- Det är väldigt viktigt att vi lyssnar på medborgarna. Att verkligen lyssna på vad de har att säga.Miljöpartisten Anders Åkesson konstaterade att nedläggningen av folktandvårdsmottagningarna inte gör läget bättre på kort sikt, utan på lång sikt.- Vi i femklövern tar ansvaret för att förvalta både vår och nästa generations förutsättningar för så bra tandvård som möjligt. Hellre bättre vård på få ställen, än lite sämre på fler orter. Så resonerar vi. Och den här omorganiseringen krävs för att kunna få till riktiga team som har moderna kliniker till hands, kommenterade Åkesson, ordförande i tandvårdsutskottet.

Den fränaste kritiken till femklövern riktade Jens Leandersson, Sverigedemokraternas talesperson.- Femklövern säger att de har ett ansvar för medborgarna. Och så agerar de precis tvärtemot. Det är inte rimligt att tvinga människor till att ta bilen från exempelvis Ljungbyhed till Klippan. Fråga vilken barnfamilj som helst. Det är fullständigt vanvettigt, sa Leandersson.På torsdag ska Regionstyrelsen ha ett sammanträde och presentera strukturförändringar inom folktandvården Skåne. Ett slutgiltigt beslut förväntas ta då.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.