Motståndet är starkt i nordost

Osby Samråd har hållits, precis som möten med politiker.
Osby • Publicerad 10 maj 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Karl-Johan Öhman
Karl-Johan Öhman

Samråd har hållits, precis som möten med politiker. Massor av yttranden i samband med utställningen av kommunens vindbruksplan har gjorts. Men Nätverket mot vindkraft i norra Örkened tycker inte att man har fått gehör för sina synpunkter.– Det är irriterande, säger Karl-Johan Öhman som är en av talespersonerna för nätverket. Och han fortsätter:

– Samrådsgruppen har inte tagit hänsyn till det kompakta motståndet från en hel bygd. Det här är ju ett skolexempel på den demokratiska tanken om medborgarinflytande.Bygden han talar om finns i nordöstra delen av Osby kommun. I norra Örkened med byarna Rumpeboda, Tjuvön, Kätteboda, Björnhult, Tosthult, Trulsatorp med flera.Den historiskt bevandrade känner igen byarna som de som en gång brändes av den svenske kungen.– Nu verkar historien gå igen, fast den här gången är det vår egen kommun som hotar oss, menar Karl-Johan Öhman.

Det är en mörk bild som målas upp av nätverkare Öhman och hans kamrater Arnold Magnusson, Kurt Persson och Kjell Persson.Att värna om naturen i det som kallas "Skånes sista vildmark" är den springande punkten i det mesta av kritiken.– Det här är en omistlig kulturbygd som skulle förstöras av breda transportvägar, säger Kurt Persson.Men vad är det då som hotas?Enligt nätverket mot vindkraft handlar det om det attraktiva boendet i framtiden, en möjlig turistnäring, ett rikt och unikt fågelliv, värdet av att kunna erbjuda bristvaror som stillhet och tystnad.– Fullföljer man planerna på att etablera vindkraft i vår del av kommunen blir resultatet avfolkning. En utbyggnad skulle lägga en död hand över bygden, menar Karl-Johan Öhman.Finns det inga fördelar med ett antal vindkraftverk i norra Örkened?– Nej. Svaret blir kort. Ingen i Tjuvön eller Kätteboda tror att kommunen tjänar något på en vindkraftetablering. Att Osby kommun tillhör minoriteten av kommuner i landet som till dags datum inte har någon vindkraft är heller inget argument som imponerar.

– Vad vi vill, och vad vi anser oss ha mandat för att kräva, är att helt stryka tre av nio föreslagna områden i vindbruksplanen, säger Karl-Johan Öhman. Och han förtydligar:– Det är de områden som kallas 8, 9 och 10 i planen.Nätverket mot vindkraft menar att de långt ifrån är ensamma om kritiken mot vindbruksplanen. Naturskyddsorganisationer, länsstyrelsen, ornitologiska föreningar med flera har haft synpunkter på planen. Allt från "bygg ej här" till att den inte är tillräckligt detaljerad.– Med tanke på den väldiga mängd yttranden som skickats in, den kritik som riktats mot att exploatera ett stycke orörd natur, fattar jag inte den envishet som gör att vår bygd finns kvar i planförslaget, kommenterar Karl-Johan Öhman.Att finnas med i planen betyder inte automatiskt en utbyggnad. Hur ser ni på detta faktum?– Planen pekar ut våra områden som lämpliga, så risken är stor. Och när man väl börjar etablera finns det ingen broms. Karl-Johan Öhman och resten av nätverket har bestämt sig för att arbeta hårt ända fram till beslut.– Vi vill övertyga politikerna, de som fattar beslutet, om att våra synpunkter är både viktiga och riktiga.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.