Ny kopparstöld mot kyrkan

Hässleholm Koppartjuvarna slår till natt efter natt och Svenska kyrkan drabbas hårt.
Hässleholm • Publicerad 10 maj 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Koppartjuvar slog till mot kyrkan i Vinslöv där koppar stals från grindstolpar. Arkivbild
Koppartjuvar slog till mot kyrkan i Vinslöv där koppar stals från grindstolpar. Arkivbild

Koppartjuvarna slår till natt efter natt och Svenska kyrkan drabbas hårt.

För några dagar sedan stals åskledare, hängrännor och stuprör från Hörja kyrka. Under påskhelgen försvann koppar från gravkapellet i Stoby samt grindstolpar i närheten och natten till onsdag var metalltjuvar framme i Perstorp och stal 200 namnplaketter från en sten i minneslunden. Dessa var inte av koppar, men det trodde förmodligen tjuvarna.Natten till torsdagen, alltså bara ett dygn senare, drabbades kyrkan igen – den här gången kyrkan i Vinslöv.–Det är takplåten till två grindstolpar som stulits. Kopparplåten är 80 gånger 80 centimeter, säger kriminalkommissarie Lars Andersson, vid Hässleholmspolisen.

Det är det höga kopparpriset som är anledningen till de många stölderna.Med ett pris på 58000 kronor per ton har såväl organiserade ligor från utlandet som lokala småtjuvar och missbrukare fått upp ögonen för metallen.Deras förtjänst är dock betydligt mindre än den kostnad som kyrkorna och andra målsägande drabbas av.I de allra flesta fall ersätter kyrkan den stulna kopparen med annat material eftersom risken är alltför stor att nya stölder ska ske.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.