Socialförvaltningen skapade dag för äldre

Osby I går arrangerades äldredagen på Borgen med seminarier, föreläsningar och utställningar.
Osby • Publicerad 10 maj 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
I går arrangerades en dag för de äldre på Borgen i Osby. Gun Lorentzson informerade Stig och Martha Sjölander om hur man kan hålla minnet igång med olika övningar.
I går arrangerades en dag för de äldre på Borgen i Osby. Gun Lorentzson informerade Stig och Martha Sjölander om hur man kan hålla minnet igång med olika övningar.

I går arrangerades äldredagen på Borgen med seminarier, föreläsningar och utställningar. Fokus låg på att informera politiker och pensionärer om nutiden och framtiden för de äldre.Bland utställarna i salen fanns bland andra räddningstjänsten som informerade om säkerhet i hemmet. Hemtjänsten följde samma tema och berättade för besökarna om hur trygghetslarm fungerar. De många föreläsningarna handlade om allt från bostäder till att förebygga sjukdomar.

– Vi vill uppmärksamma åldrandet och dela med oss av information och forskning som kan hjälpa till när man ska planera för framtiden. Det handlar om hur man skapar en verksamhet som tar hand om de äldre i kommunen, säger socialchefen Helena Ståhl.Inledde dagen gjorde professorn i omvårdnad, Anna-Karin Edberg. Hon är verksam vid Kristianstad högskola med fokus på äldres vård och omsorg. Föreläsningen handlade om framtidens utmaningar där bemanningen är en av de stora frågorna.

– Man behöver se till att det finns en kompetent personal, som har specialutbildning i att ta hand om äldre. De behöver ha kunskap inom både vård och åldrande, säger Anna-Karin Edberg.Där håller socialchefen med och säger att en bra bemanning och ökad kompetens leder till ökad kvalitet inom äldreomsorgen. Hon lyfter fram Osby som ett bra exempel, där cirka 90 procent av personalen på särskilda boenden har sjuksköterskeutbildning.

– Det är bra att ha omvårdnadspersonal som kan planera, följa upp och se till att allting blir som det ska, säger Helena Ståhl.Mycket arbete görs också inom kommunen för att minska på sjukdomar hos de äldre. Tips gavs under dagen på att få i sig rätt kost och att röra sig fysiskt. Ansvaret ligger både hos den enskilde och på socialförvaltningen.

– Vi är en kommun med en åldrande befolkning. För att klara de ökade kostnader som följer måste vi arbeta förebyggande. Det är exempelvis bättre att se till att trycksår inte uppkommer, än att bara fokusera på att behandla såren i efterhand, förklarar Helena Ståhl.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.