Misskött bostadshus kan rivas till hösten

Broby Hyresfastigheten i Knislinge är nedgången och skulle behöva en ansiktslyftning.
Publicerad 11 maj 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Sorgebarnet. FOTO: PETER PAULSSON
Sorgebarnet. FOTO: PETER PAULSSON

Hyresfastigheten i Knislinge är nedgången och skulle behöva en ansiktslyftning. Stefan Nilsson, Klockarens vd, erkänner utan omsvep:–Huset är ett sorgebarn. Det är knappast ett hus vi sätter på första sidan av marknadsföringskatalogen. Det finns folk som vill plocka bort det.

Själv är Stefan Nilsson tveksam till att riva byggnaden.– Det finns ju trädkramare. Själv är jag en huskramare och vill helst inte riva. Men där är vi inte överens. Huset har stora underhållsbehov och det finns ju en gräns för när det är lönsamt att behålla huset, säger han.Fastigheten får sin dom efter höstens budgetarbete. – Vi ska titta på om det är fastigehtsekonomiskt försvarbart att behålla det, säger Nilsson.

Beskedet – riva eller inte riva – väntas komma i oktober.– Och då ska givetvis de boende i fastigheten vara de första som får reda på hur vi ska göra med huset, påpekar Nilsson och berättar att Klockarens ledning – om man bestämmer sig för att riva – kommer att hjälpa hyresgästerna i huset att hitta nytt boende som de blir nöjda med.Innan ett beslut om fastighetens framtid har tagits kommer det inte att bli aktuellt att måla om huset eller att fräscha upp balkonger och liknande. Stefan Nilsson påpekar dock att banunderhållet ska skötas och att alla funktioner ska upprätthållas. Han poängterar också att det måste vara säkert att bo i fastigheten och ingenting får bli så eftersatt att det blir farligt att vistas i och runt byggnaden.Hur blir det med trappstädningen?– Den ska skötas. Och där kan jag säga att vi själva inte är nöjda. Det pågår upphandling för att vi ska hitta en bättre lösning när det gäller trappstädningen.Och trädgården?– Den är vårt eget ansvar och ska skötas. Vid den här årstiden börjar ju allt växa och det kan vara lite svårt att vara överallt samtidigt.Stefan Nilsson konstaterar att den ekonomiska verkligheten är tuff.– Klockaren har en lång väg tillbaka efter en tid med eftersatt underhåll. Vi har satsat mycket på att komma ikapp. Nu är de pengarna slut och vi kan inte krossa våra hyresgäster med våldsamma hyreshöjningar.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.