Friskolor splittrar politiker

Hässleholm Som tidningen nyligen berättat fick Praktiska Sverige AB avslag från Hässleholms kommun ifråga om att starta upp ett helt nytt gymnasium med totalt 180 elevplatser fördelade på åtta program.
Hässleholm • Publicerad 12 maj 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Johan Berglund (M) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Arkiv: Stefan Sandström
Johan Berglund (M) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Arkiv: Stefan Sandström

Som tidningen nyligen berättat fick Praktiska Sverige AB avslag från Hässleholms kommun ifråga om att starta upp ett helt nytt gymnasium med totalt 180 elevplatser fördelade på åtta program.Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är tydligt emot friskolor. Alliansen är däremot oenig.På den ena sidan finns kommunalrådet Lars-Göran Wiberg (C), som är en stark motståndare till fri-skolor åtminstone när det gäller grundskolan.–Vi har varit eniga och noga med att ha åtminstone ett högstadium i varje kommundel. Det är med all säkerhet hotat om det kommer in ett antal friskolor, säger han.När det gäller fristående gymnasieskolor är Centerns åsikt att kommunen bör pröva varje fall individuellt.

På andra sidan står ett par folkpartister och moderater. Urban Widmark (M) lade ner sin röst när beslutet skulle tas i kommunstyrelsens arbetsutskott, men röstade för ett ja till Praktiska gymnasiet när frågan hamnade i kommunstyrelsen. Han backas bland annat upp av Pär Palmgren (M).–Det blir snedvriden konkurrens om kommunen ska hindra, eller försöka hindra, andra skolhuvudmän att etablera verksamhet i kommunen, menar Pär Palmgren (M) som fick med sig Widmark och folkpartisten Lars Arvidsson i kommunstyrelsen.

Palmgren går så långt som att hävda att kommunen inte alls borde ta ställning för eller emot en friskoleetablering utan helt lämna bestämmanderätten till Skolinspektionen.–Politiker och tjänstemän i Bun och Buf är knappast rätt personer att värdera andra aktörer, menar han.Hans och Widmarks partikamrater i barn- och utbildningsnämnden röstade dock tvärtemot. Fredrik Borre (FP) sade nej. Ordföranden Johan Berglund (M) ansåg i likhet med honom och alla övriga att en etablering skulle få alltför allvarliga konsekvenser både för kommunens ekonomi och för befintliga skolor.

Rörigt? Ja. Men Lars-Göran Wiberg (C) tycker att de splittrade åsikterna, åtminstone inom alliansen, är något man får ta.–Jag ser det egentligen inte som ett problem. I majoriteten finns det vissa saker som vi är helt överens om, som budgetfrågor och mål, medan det i vissa frågor naturligtvis får märkas att vi är sex partier som ibland tycker olika. Friskolor är en av de frågor vi är oeniga om, värdet av de mindre skolorna en annansäger han.

Johan Berglund får frågan om han inte ser det som ett problem att hans och nämndens åsikter ignoreras av partikamraterna i kommunstyrelsen.Men det säger han att han inte gör.–Här i Bun får jag agera skolpolitiker medan man i kommunstyrelsen tänker mer ideologiskt. Vi har olika roller.Om Centern och Folkets väl inte hade avvikit från "sexklöverns" positiva inställning hade kommun-styrelsen fattat ett beslut i strid med barn- och utbildningsnämnden.–Nu blev det ju inga konsekvenser. Men givetvis har vi resonerat kring våra personliga inställningar inom Moderaterna. Urban Widmark har gjorrt en ideologisk markering. I grunden är vi ju positiva till friskolor, menar Berglund.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.