Göingerundan dubblade antalet deltagare

Sport En av de främsta orsakerna till ökningen av deltagare är förmodligen att loppet, med start och mål på Österås idrottsplats, från och med 2012 ingår i En skånsk klassiker.
Sport • Publicerad 15 maj 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Täten i rundans 15-milsklass. Foto: Maria Skoglund
Täten i rundans 15-milsklass. Foto: Maria Skoglund

En av de främsta orsakerna till ökningen av deltagare är förmodligen att loppet, med start och mål på Österås idrottsplats, från och med 2012 ingår i En skånsk klassiker.–Jag tror att vi hade vuxit ändå, vi har legat på fem-tio procents ökning per år. Men det här gav loppet ytterligare en skjuts. Vi kan säkert bli ännu större. Målsättningen är att ligga på 1 000 deltagare, kanske upp till 1 500. Det är svårt att stoppa en boll som börjat rulla.

Den allra mest populära distansen var den längsta, 15 mil, som rullade genom de flesta byarna i kommunen.Göingerundan är ett motionslopp men Hässleholms CK gör en tidsregistrering av cyklisterna och delar ut tidsmedaljer för dem som klara de 15 milen under fyra timmar.–Vi hade cirka 40 som klarade det med hemmacyklisten Pär Hedlund som körde in i första klungan.

Hedlund, som egentligen var tåskadad, skulle kört ett lopp i Danmark men Göingerundan blev ett test på om foten gick ner i skon. Det gjorde den –och den klarade av att ta sig runt de 15 milen på 3.42,25.Loppet samlade deltagare från hela Skåne och även en bit upp i Småland. Nästa steg i En skånsk klassiker blir S71 Open Water som avgörs på Lursjön 1 juli, med start och mål i Barnens by i Hästveda.–Jag gissar att 50-100 påbörjade klassikern med Göingerundan, säger Per-Erik Mörck.Klassikern avslutas sedan med Eko Halvmara i Skanör-Falsterbo 1 september.

Evert Stjärnquist, 87, har kört samtliga årgångar i Göingerundan tillsammans med dottern Marianne Holmlund. Men nu satte Tyringebon punkt för cykelkarriären.–Han ville hemskt gärna köra 20-årsjubileet, berättar Mörck som godkände Everts bananhjälm som egentligen inte följer dagens reglemente.

En som fick lämna återbud strax före start var kommunalrådet Urban Widmark som drabbades av cykelhaveri och inte fick fram någon reservcykel.–Han dök upp vid starten men kunde inte delta i loppet. Nu hoppas vi i tävlingsledningen att Urban spänner bågen lite högre till nästa år och kommer till start på någon av de längre sträckorna, säger Per-Erik Mörck.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.