Lärarförbundet varnar för stor lärarbrist

Broby Lärarförbundet pekar på att en nationell lärarkris är att vänta och Östra Göinge kommun ser ut att drabbas hårt.
Publicerad 15 maj 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Lärarförbundet pekar på att en nationell lärarkris är att vänta och Östra Göinge kommun ser ut att drabbas hårt. I en undersökning från Lärarförbundet om pensionsavgångar och rekryteringsbehov framgår det att framtiden ser mörk ut för Östra Göinge. 25 procent av förskollärarna och 50 procent av grundskollärarna går i pension inom tio år och tillströmningen av nya lärare är dålig. Per-Anders Larsson, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Östra Göinge, skriver att för låga lärarlöner gör att ungdomar väljer bort lärarutbildningarna. "Få väljer att bli en dåligt betald mattelärare när de istället kan bli en bättre betald ingenjör", skriver han. Han menar att lönerna måste öka med i snitt 10 000 kronor för att lärarutbildningen ska bli attraktiv. Om inte arbetsgivaren tar ett tydligt steg mot höjda löner riskerar skolan på sikt att stå utan utbildade lärare i Östra Göinge, skriver Larsson och fortsätter: "Vem ska då stå i klassrummet och ge Östra Göinges barn och ungdomar kunskaper som rustar dem för livet?"

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.