Med sikte på maktskifte

Osby De kommer på bred front, den nya generationen S-politiker.
Osby • Publicerad 15 maj 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Kommunens största parti andas morgonluft inför nästa mandatperiod. Tommy Augustsson
Kommunens största parti andas morgonluft inför nästa mandatperiod. Tommy Augustsson

De kommer på bred front, den nya generationen S-politiker. Alla under 40 år. Nestorn själv, Erland Nilsson, har aviserat sin avveckling till nästa mandatperiod, 2014.– Vi står inför en stor omorganisation i kommunen, vi kan se fram mot ett nytt politiskt klimat, och det känns lämpligt att lämna plats för nya namn då, säger den 66-årige Nilsson.Daniel Landin tillhör framtidens S-politiker i Osby. 39 år, erättare i fullmäktige, kommunstyrelsen och socialnämnden. Dessutom ledamot i Osby S-förenings styrelse.– Nu handlar det om att värna omsorgen och skolan. Att stå emot den "anpassning" som är på gång, förklarar Daniel Landin.

Det är ingen hemlighet att Socialdemokraterna är emot en skattesänkning för att slippa skära i de kommunala verksamheterna.Åsa Månsson, 35 år, är ledamot i fullmäktige, ersättare i socialnämnden och dess allmänberedande utskott. – Det är viktigt att pengarna räcker till både bröd och blommor, det vill säga även till det goda i livet, säger hon.Hon vill gärna jobba för en centrumsatsning så att Osby hänger med i utvecklingen.

Susanne Magnusson är yngst i sällskapet, 22 år och ersättare i miljö- och byggnämnden. Hon är lokalt förankrad i Loshult och Killeberg och sitter i styrelsen för Loshults S-förening.– Jag är väldigt intresserad av framtiden i denna trakt. Här finns många möjligheter när tågen stannar i Killeberg, men det gäller att se till att något händer också, säger hon.

Marika Bjerstedt Hansen har redan en diger lista av uppdrag. 35-åringen sitter i fullmäktige, kommunstyrelsen och dess arbetsutskott, är gruppledare i socialnämnden och ledamot i nämndens allmänberedande utskott samt individ- och familjeutskottet. Bjer- stedt Hansen är dessutom ersättare i nystartade fullmäktigeberedningen och engagerad i de kommunala bolagen.Kampen mot ungdomsarbetslösheten är en hjärtefråga för henne.– Att över huvud taget engagera ungdomar i den demokratiska processen, att få så många som möjligt att vara med och påverka, är oerhört viktigt, konstaterar hon.

Tommy Augustsson, 45-åring från Lönsboda, är ersättare i fullmäktige och kommunstyrelsen, vice ordförande i miljö- och byggnämnden och ordförande i Lönsboda S-förening. Hans passion för landsbygden är tydlig.– Jag vill arbeta för att hela kommunen ska leva, att välfärden är jämnt fördelad för alla kommuninvånare, förklarar han.En väl fungerande kollektivtrafik står också högt på Augustssons agenda.Erland Nilsson går som 66-åring in på slutspurten av sin långa politiska karriär. 1994-1998 styrde hans socialdemokrater kommunen tillsammans med det lokala Ungdomspartiet. 2002-2006 var det dags igen, denna gång i samarbete med Vänsterpartiet.

I dag sitter oppositionsrådet i fullmäktige och kommunstyrelsen, är ordförande i Osby S-förening och ledamot i arbetarkommunens styrelse. Och han är optimistisk inför fortsättningen:– Den politiska kartan i kommunen kan mycket väl ritas om. Vi siktar på att nå vår gamla rekordnotering, 19 mandat, i valet. Då kan vi säkert hitta en lämplig samarbetspartner för ett maktskifte, siar Erland Nilsson.Vikten av att påverka alla led inom politiken är den här sextetten överens om. Inte bara i kommunen, utan också regionen, på riksplanet och i Europavalet. Allt hänger ihop och påverkar till slut livet i Osby kommun.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.