Schemasabotage mot kommunen

Broby Vikarier som satts upp på jobb har strukits och dubbelbokningar har gjorts, vilket ibland vållat stora bekymmer inom främst äldrevården.
Publicerad 15 maj 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Vikarier som satts upp på jobb har strukits och dubbelbokningar har gjorts, vilket ibland vållat stora bekymmer inom främst äldrevården. – Vi ser det här som sabotage mot vår verksamhet, säger kommunens personalchef Birgitta Sörensen som gjort en polisanmälan. All ordinarie personal samt vikarier inom främst äldreomsorgen använder sig av en tjänst på nätet när det gäller arbetsschemat. På sidan, som är en tjänst som kommunen köper in av ett privat företag, kan den som har inloggningsuppgifter sätta upp sig på lediga arbetspass inom exempelvis hemtjänsten eller på de särskilda boendena.

Alla som har inloggning kan också ändra i andras uppgifter. Det är precis vad som har skett, hävdar personalchefen. Enligt henne hände det nyligen några gånger att en vikarie som var uppsatt att jobba inte dök upp, eller att två personer kom till samma arbetspass. Till en början trodde personalen att det handlade om missförstånd eller slarv. Men när en av de anställda upptäckte att hon plockats bort från ett arbetspass kort efter att hon tilldelats passet stod det klart att det kan vara någon som manipulerat systemet.

De misstankarna har stärkts sedan företaget som ligger bakom webbtjänsten kontrollerat systemet. – De har konstaterat att någon har plockat bort något i systemet, säger Birgitta Sörensen, som nu lämnat över ärendet till polisen. Sörensen säger sig inte kunna uppskatta hur ofta sabotören varit framme eller hur stora problem som uppstått. Men hon ser mycket allvarligt på vad som skett. – Det blir ju problem för tredje man, säger hon.

Sörensen poängterar att schemaläggningen normalt sköts av en administratör på kommunen som annonserar ut lediga arbetspass via den aktuella webbtjänsten. Men på helger övervakas inte systemet och det är alltså fullt möjligt för vem som helst som har tillgång till systemet att ändra i det. Inloggningsuppgifter har dock bara personer inom organisationen. – Det finns tre alternativ; en vikarie, en ordinarie anställd eller en före detta anställd, säger Birgitta Sörensen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.