Möt Brobys supernolla

Sport I dag blev det en arbetsseger mot IFK Osbys nybygge.
Sport • Publicerad 17 maj 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
totalt 540 minuter. Broby IF:s nystartade damlag toppar femman med sex segrar och 32-0 i målskillnad. Foto: Marika Höghäll
totalt 540 minuter. Broby IF:s nystartade damlag toppar femman med sex segrar och 32-0 i målskillnad. Foto: Marika Höghäll

I dag blev det en arbetsseger mot IFK Osbys nybygge. Även om Broby fick bättre motstånd den här gången hade Felicia Ahlm en lugn eftermiddag mellan stolparna. Hon fick ägna sig åt att styra sina utespelare:– Där faller du helt rätt Ida.– Backa hem Sandra!– Lyft, lyft, LYFT!

Felicia Ahlms röst hördes över Brobyvallen. Matchen slutade 3–0 och Broby räknade in ytterligare en kassaskåpssäker seger.Börjar ni redan snegla mot fyran?– Vi siktar ju dit, det gör vi, säger Felicia Ahlm som hållit nollan i samtliga sex matcher i serieupptakten.Felicia, eller Fia som hon kallas, är född och uppväxt i Broby men under fem säsonger spelade hon i Hästveda. Samtidigt låg damfotbollen nere i Broby IF.

Allt som fanns var ett flicklag med tjejer födda mellan 1994 och 1996. I fjol provade man att spela i en U-serie men kvaliteten var för skiftande för att det skulle bli bra. Därför togs beslutet att anmäla ett lag till division fem.– Det fanns ingen annan väg att gå, säger Per Järvinen som är tränare för damerna i Broby IF. För att få stabilitet och spets på laget lockades Fia hem från Hästveda.– Jag var på väg ifrån Hästveda.–... och vi behövde en målvakt, så då ringde vi Fia.Även Alexandra Glimbrink, Sandra Jonasson och Adila Smajlagic anslöt till truppen.– De har höjt nivån, de har ju varit med och spelat damfotboll, säger Järvinen.

Tidigare saknades konkurrensen men nu måste tjejerna ligga i för att ta en plats i startelvan.Hade ni trott att det skulle gå så här bra under debutåret?– När jag var och tränade en gång i höstas så trodde jag nog inte det. Ni pratade om det men jag vet inte riktigt om jag trodde er, erkänner Fia.– Men redan på första träningen i våras tänkte jag att det här kan bli riktigt bra.– Att vi skulle vara med där uppe hade vi förhoppningar om men att det skulle gå så här bra kunde vi inte ana, medger Järvinen.

Fia har själv lite svårt att peka på sina tillgångar som målvakt men Per Järvinen beskriver henne så här:– Jämfört med många damlagsmålvakter så är Felicia rätt så komplett, hon har inga direkta svagheter. Hon är en väldigt stabil målvakt som skapar trygghet där bak och mot Hjärsås/Värestorp visade hon att hon kan göra reflexräddningar också.

Fia är inte den enda målvakten i familjen. Även pappa, storasyster och lillebror har agerat burväktare.– Antingen är det något genetiskt eller är det som man har blivit uppfostrad, skrattar Fia. Vad är hemligheten bakom Brobys framfart i femman?– Först och främst har tjejerna en enorm vilja och kämpaglöd, säger Fia.– Som nystartat division fem-lag tränar vi mycket mer än andra lag med våra tre dagar i veckan. Det känns som vi är otroligt starka. Den här starten är också till stor del Felicias förtjänst, fastslår Per Järvinen.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.