En viktig granskning

ledare Alla församlingar som får ta del av statens bidrag till trossamfund tar samtidigt på sig att upprätthålla och stärka samhällets grundläggande värderingar.
Publicerad 18 maj 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Ett offentligt budskap utåt
Ett offentligt budskap utåt

Alla församlingar som får ta del av statens bidrag till trossamfund tar samtidigt på sig att upprätthålla och stärka samhällets grundläggande värderingar. TV-programmet Uppdrag gransknings reportage om den rådgivning som kvinnor får i svenska moskéer måste nu leda till positiv utveckling av jämställdheten i de muslimska samfunden. Den som såg programmet fick se hur en stor majoritet av imamerna inför dolda kameror rådgav kvinnor att ställa upp på sex med sina män även om de inte själv ville, att de skulle acceptera att mannen hade fler fruar och att de inte skulle gå till polisen även om deras män slagit dem. En mycket förnedrande rådgivning till kvinnor som söker hjälp och en rådgivning som strider mot svensk lagstiftning. Utåt är samma muslimska ledare noga med att betona kvinnans och mannens lika värde, men bakom lykta dörrar är det annat som gäller. Journalisternas granskning har inte som syfte att ifrågasätta en hel religion. Det är en granskning som ifrågasätter ett antal män i ledande positioner i svenska moskéer. Tyvärr visar granskningen att det inte handlar om enskilda fall, trenden är allt för stark. Därmed har Islamiska förbundet nu ett stort ansvar för att ta tag i och förändra den rådande situationen. Den kortsiktiga lösningen är att stänga av alla imamer som avslöjats av medias dolda kameror. Den långsiktiga är att föra en aktiv debatt om jämställdhet i de muslimska samfunden och ge kvinnorna ett ökat utrymme. Tyvärr visar vår mänskliga historia att religiösa samfund, oavsett religion, har sina smutsiga byk att tvätta. Denna gång handlar det om kvinnoförtryck, en annan gång har det handlat om utnyttjande av barn. Uppenbarligen krävs det en konstant granskning från omvärlden för att uppnå det som varje religion i grunden säger sig syfta till – en bättre värld. Dag Gustavsson

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.