Annons

Nyskapande design med ljus framtid

Hässleholm Det är eleverna på teknikprogrammet med inriktning design som i ett samarbete med företaget Smekab skapat ny utomhusbelysning.
Hässleholm • Publicerad 18 maj 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
belysningsutställning HTS
belysningsutställning HTS

Det är eleverna på teknikprogrammet med inriktning design som i ett samarbete med företaget Smekab skapat ny utomhusbelysning. Företaget tillverkar bland annat vägspärrar och cykelställ.

Eleverna har fått arbeta i de materiel som företaget vanligtvis gör sina produkter av, så metall och rör dominerar. Annars har valet varit fritt och det märks att många tagit ut svängarna och utmanar tanken om hur en gatlykta kan och ska se ut. – Det vi skulle tänka på var just materialen och att designen skulle passa in på skolgården, säger Hanne Otzen. Hon har skapat ett mönster av rör som är tänkt att vara upphängd i ett träd. – Vi skulle också tänka på ljusspridningen, hur ljuset ska falla, tillägger Ida Sekiovic. I sin design har hon jobbat in lite av Tekniska skolans triangelformade logotyp, berättar hon. Tanken var att de i designprocessen skulle hitta något som de tyckte fattades runt skolan.

Annons

De deltagande eleverna har fått lämna in varsitt prospekt till Smekab med en datorgjord ritning, en så kallad CAD, samt ett foto på modellen och en skriven redogörelse för idén. I dagarna kommer företaget att välja två lampor att tillverka, en för det estetiska och en som hade kunnat ingå i deras eget sortiment.Ingen av de närvarande eleverna verkar speciellt stressad över tävlingsmomentet.– Man får ju ändå betyg i kursen och blir man vald så är det ett plus i kanten, menar Ida.

Både Hanne och Ida kan tänka sig att fortsätta med design även efter gymnasiet. Hanne är inte så sugen på just ljusdesign medan Ida verkar ha fått blodad tand efter projektet.– Man kan läsa ljusdesign i Jönköping. det funderar jag på att gå säger hon.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons