Skånedagarna ställs in efter publikfiasko

Hässleholm Efter ett par års paus gjorde Skånedagarna comeback 2012 under namnet Nya Skånedagarna.
Hässleholm • Publicerad 18 maj 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Efter ett par års paus gjorde Skånedagarna comeback 2012 under namnet Nya Skånedagarna. Parollen var något mindre kommers än tidigare. Istället satsade huvudarrangören Region Skåne på kända artister som Gunhild Carling, Måns Zelmerlöw och Eric Saade.

Men försöket föll inte väl ut. Intäkterna blev 700 000 kronor mindre än budgeterat och var en bidragande faktor till totalförlusten. Publiktillströmningen blev också en besvikelse. Kalkylerade 20 000 besökare slutade med 12 000 betalande under tvådagarsevenemanget på Bosjökloster. – Det gick väldigt back förra året och innebar ett jättearbete för regionen. Ska regionen överhuvudtaget hålla på med ett sånt här evenemang, frågar sig Höörs kommunalråd Anna Palm (M).Vad tycker du?– Det är väl inte fel att ha någon typ av verksamhet. Bland annat har det pratats om kommundagar. Det är i så fall viktigt att det är flera kommuner och regionen som gör något tillsammans. Nu blev det en väldigt stor belastning för regionen, säger Anna Palm.

Veckan efter Nya Skånedagarna genomförde regionen intervjuer med cirka 500 vuxna besökare, 35 utställare och 5 samarbetspartners. En fjärdedel av besökarna ansåg att evenemanget var dåligt eller mycket dåligt. Framförallt var de besvikna på utbud och program. I högre grad var det tidigare besökare till Skånedagarna som gav ett lågt helhetsbetyg. Tilläggas bör att nästan hälften av besökarna ansåg att evenemanget blivit bra.

Bland utställarna var det betydligt fler (77 procent) som var nöjda med Skånedagarna. Dock restes frågetecken kring praktiska detaljer som köer och parkering. Samarbetspartners som länsstyrelsen, Höörs kommun och Skånetrafiken efterlyste bättre framförhållning och tydligare rollfördelning. De projektansvariga för Skånedagarna hoppades redan i slutet på 2011 på ett snabbt beslut om Skånedagarna skulle fortsätta. Så blev det inte. – Det har inte fattats något beslut om att genomföra evenemanget i år. Senast var det bara tre eller fyra kommuner som deltog och då är det lite svårt att kalla det för Nya Skånedagarna, säger Pia Kinhult via sin pressekreterare Johan Folin. Regionrådet efterlyser ett större engagemang från just kommunerna.– Det var ju bara tio procent av kommunerna som deltog. Höör och Region Skåne tror att det antagligen är ett för stort event att arrangera varje år, så de ska diskutera om det kanske är bättre att köra Skånedagarna vartannat år. Men ingenting är bestämt ännu, säger Johan Folin.

När Skånskan häromveckan pratade med Tord Bonde på Bosjökloster meddelade han att han inte hört något från Region Skåne om Skånedagarna.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.