Vittsjö vann överlägset

Sport Vlora Bajraktaraj missade Skånederbyt i Malmö på grund av en blödning i vaden.
Sport • Publicerad 20 maj 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Vittsjös Johanna Andersson jublar. Hemmalaget vann med 4-1 i söndagens match mot Djurgården. Foto: Stefan Sandström

Vlora Bajraktaraj missade Skånederbyt i Malmö på grund av en blödning i vaden. Men nu var hon tillbaka på sin vanliga plats på innermittfältet. Saknades av A-lagsspelarna gjorde nu endast Ida Ohlsson som ersattes på ett utmärkt sätt av Louise Andersson.Även Ida är på väg tillbaka efter sin knäskada mot LDB. Redan i dag kommer hon att återuppta träningen.Vittsjö hade svårt att få igång spelet under de första 45 minuterna. Spelmässigt var Djurgården väl så bra då de höll bollen fint inom laget. Men det var Vittsjö som skapade halvlekens vassaste chanser. Efter en halvtimmes spel blev Sofie Andersson frispelad av Danesha Adams men hennes skott räddades till hörna av Djurgårdsmålvakten Gudbjörg Gunnarsdottir. Bara två minuter senare fick Vittsjö straff då Ifeoma Dieke blev fälld strax innanför straffområdet. Sandra Adolfsson stegade fram men hennes elvametersspark räddades av Gunnarsdottir.– Vi var inte alls bra i den första halvleken, säger Thomas Mårtensson som berömde Djurgårdens spel som gick ut på att krympa ytorna på mittfältet.– Våra motståndare har läst vårt spel där vi tar oss igenom via passningar på mitten. Därför ändrade vi i paus och satte ut Sandra Adolfsson och Emma Sjödahl på kanterna, Kirsty Yallop som innermittfältare samt flyttade Danesha Adams upp som forward.Omdisponeringarna visade sig få god effekt då Vittsjöspelet återfick sin glans från tidigare hemmamatcher. Redan efter några minuter hade Sofie Andersson en boll i ribban kvitterat av Djurgårdens Sofia Nilsson som sköt ett skott i stolpen några minuter senare.Det dröjde dock till den 66:e minuten innan första målet föll. Vittsjös Ifeoma Dieke spelade ut bollen till Sofie Andersson på högerkanten som slog ett utmärkt inlägg som straffsumparen Sandra Adolfsson tryckte in i mål.– Efter straffmissen tänkte jag, nu banne mig ska jag sätta dit den, säger Sandra efter sitt första allsvenska mål.– Det var mycket roligare att spela i den andra halvleken då det var mycket mer tryck framåt.De avslutande 20 minuterna blev händelserika. Djurgården höll på att kvittera i den 70:e minuten, men hemmamålvakten Loes Geurts gjorde en fantastisk räddning på skottet från Annika Kukkonen. Minuten senare träffade Sofie Andersson ribban med ett kraftfullt skott från långt håll.Sofie fick dock till slut göra ett mål då hon i den 77:e minuten gjorde matchvinnande 2–0 framspelad av inhopparen Johanna Andersson.– Ja, nu är det väl dags att påbörja en ny svit, säger Sofie som innan matchen mot LDB Malmö hade gjort mål i 20 raka seriematcher.Du spelade även fram till två mål?– Det är något jag varit dålig på innan. Men det är lika roligt att assistera till mål som att själv göra dem.I slutminuterna kom ytterligare två Viittsjömål genom Kirsty Yallop och Johanna Andersson medan Natalia Rickne tröstmålade för Djurgården.– Tyckte att Ifeoma Dieke var helt fantastisk. Hade det gått skulle betyget blivit sex på en femgradig skala, säger Thomas Mårtensson.Djurgårdens tränare Patrik Eklöf hade av naturliga skäl lätt att hålla sig för skratt.– Vi vara bra i den första halvleken medan bensinen tog slut i den andra. Vi har haft mycket problem med skador under våren och har därmed haft en tunn trupp. Men det börjar se ljusare ut då de skadade börjar komma tillbaka och nyförvärvet Jessica Landström snart dyker upp.I och med att toppkonkurrenterna LDB Malmö och Tyresö förlorade mot AIK respektive Kristianstads DFF hakade Vittsjö på toppen. De ligger nu trea med 15 poäng, samma som Tyresö och LDB som dock ligger före i tabellen då de har bättre målskillnad.– Fantastiskt att vi fortfarande är med i toppen efter det att en tredjedel spelats, säger Mårtensson som även tyckte det satt fint med tre poäng inför kommande äventyr..Vittsjö spelar närmast tre raka bortamatcher mot Örebro, Jitex och Kristianstads DFF innan det blir ny hemmamatch den 30 juni. Då blir det folkfest och tippat nytt publikrekord när Tyresö med alla sina megastjärnor på besök.Vittsjötjejerna fortsätter att hålla sitt grepp om publiken. Hela 976 personer hade skippat solstolen och trädgårdsarbetet för att njuta damallsvensk fotboll på mysiga Idrottsparken.Noteras kan att Vittsjöveteranen Charlotte Bergstrand fick göra sina första minuter i damallsvenskan. Charlotte är en riktig veteran i Vittsjö och har varit med på hela resan från lokala serier upp i eliten.