Annons

De återsågs framför sitt gamla klassfoto

Hässleholm Många samlades framför de utställda fotona och mindes sin skoltid.
Hässleholm • Publicerad 21 maj 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
– Titta

Många samlades framför de utställda fotona och mindes sin skoltid.För Karin Stjernquist blev det en liten klassträff när två av hennes klasskamrater plötsligt stod där: Lennart Petersson och Rose-Marie Mårtensson (Håkansson som ogift).Det blev ett särskilt glatt återseende för vännerna Rose-Marie och Karin som satt bredvid varandra på skolfotot.– Det var nog mer än 30 år sedan vi träffades senast, förklarade Rose-Marie som numera bor i Vankiva.

Skolmuseet i skolbyggnad A utmed Malmövägen återinvigdes högtidligt med tidigare rektorn Göte Lundbladh som bandklippare och talare.Sedan var det fritt fram att gå runt i skolbyggnaden från 1914 där klassrummen tillfälligt blivit utställningslokaler för 130 pedagogiska planscher från olika tidsepoker.

Annons

I korridorer och hallar fanns foton från Tyringes skolhistoria, bland annat hämtade ur fotografen Sven Rosengrens arkiv. Besökarna uppmanades skriva ner namn om de kände igen personer på en del av bilderna. En smartboard, datatavla, visade också bilder och film från förr.I själva museilokalen på tredje våningen kunde de som ville provsitta gammaldags skolbänkar och titta på historisk litteratur och undervisningsföremål, bland annat uppstoppade djur.

13 av de uppstoppade fåglarna utmanade deltagarnas biologikunskaper i en tipstävling.Det var inte alldeles enkelt att känna igen en mellanspett eller en blodnäbbsvävare, även om den senare, som faktiskt räknas som världens talrikaste vilda fågelart, fanns avbildad i Norra Skånes Tyringebilaga. Men om det inte kändes tillräckligt klurigt så erbjöds också 35 ordgåtor där det gällde att gissa fågelnamn.

Återinvigningen av museet skedde 20 år efter att det invigdes första gången, då till minne av att det var 150 år sedan folkskolestadgan infördes.Skolbyggnad A är fortfarande i bruk och renoverades, liksom övriga lokaler för årskurs 4-9, under åren 2004-2006.Tyringe skolmuseum kommer framöver att vara öppet i samband med speciella evenemang och på beställning. Intresserade ombeds kontakta skolan.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons