Hos Försvaret rullar pengarna

ledare Visst har även Försvaret genom åren fått bidra till besparingar och lagt ner försvarsanläggning efter försvarsanläggning.
Publicerad 21 maj 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Visst har även Försvaret genom åren fått bidra till besparingar och lagt ner försvarsanläggning efter försvarsanläggning. Men det ekonomiska medvetandet tycks ändå vara lika lågt som risken för att vi under morgondagen skulle bli invaderade av ryssen.Denna gång står projektet med att ta fram ett toppmodernt stridsfartyg i kolfiber, så kallade Visbykorvetter, som exempel på en dålig affär. Förutom att fartygen ser ut att levereras med sju års försening har prislappen på nio miljarder stigit till närmare 11 miljarder. Dåliga mattekunskaper är alltså inte bara ett problem som kan skyllas på dagens skola. Fartygen med smygteknik och en rad olika vapenförmågor skulle vara levererade 2007, men i dagsläget har inte ens fartygets tänkta huvudvapen robot 15 provskjutits ombord. Enligt Försvarets materialverk (FMV) ska provskjutning ske senare i år.Försvarsexperten Johan Tunberger sågar beställningen av de fem Visbykorvetterna. När frågan nu uppmärksammats i media klargör även Folkpartiets försvarspolitiske talesperson att partiet vill lägga ner projektet. Den nya försvarsministern Karin Enström klargör däremot att hon anser att affären ska fullföljas och då får vi tro att det även är något som hennes partikollega Anders Borg tänker tillåta. Det är det här som är så märkligt när det kommer till det svenska Försvaret. Oavsett svårigheter att hålla i pengar samt att ge sig in i dåliga affärer så tycks de alltid gå fria. När det gäller eftersatt infrastruktur; när det gäller brister inom vård, skola och omsorg, då ska pengarna användas sparsamt och ansvarsfullt. Men när det gäller prylar som ska målas i grönt och grått, då får pengarna rulla fritt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.