Busbuss och satsning på Grön Flagg i Finja

Hässleholm Lokalerna, som är inredda i Finja gamla skola på Prästvägen, andas äkta \"Bullerbykänsla\".
Hässleholm • Publicerad 22 maj 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Hässleholm nästa! Turens chaufförer är från vänster Mikaela och Millie. Passagerarna
Hässleholm nästa! Turens chaufförer är från vänster Mikaela och Millie. Passagerarna

Lokalerna, som är inredda i Finja gamla skola på Prästvägen, andas äkta "Bullerbykänsla". Det är i princip endast självaste Astrid Lindgren som saknas i den idylliska miljön.

Ett mycket uppskattat nytillskott i utomhusmiljön är den fina busbussen, som är ett beställningsarbete från Norrängsskolans träprogram. Roger Persson, en av lärarna på det trätekniska programmet, berättar att eleverna har arbetat med bussen under cirka två månader. Byggandet, som har ingått i den praktiska undervisningen, har fördelats mellan elever från olika årskurser under ledning av Roger.När "utegruppen", som planerar för barnens utomhusmiljö, bläddrade i kataloger med lekredskap så hittade de en buss. Det var bara det att prislappen visade på 45 000 kronor, vilket kändes alldeles för dyrt. Personalen hade läst artiklar och sett bilder om tidigare elevarbeten. Så varför inte fråga ifall de kunde tänka sig att göra även en buss? Det kunde man och nu är den efterlängtade busbussen på plats.

Bussen ska så småningom målas gul, eftersom barnen har bestämt att den ska ha samma färg som buss 531, som går mellan Hässleholm och Finja. Unikt med denna buss, är att den kan styras av två busschaufförer samtidigt. Den är alltså utrustad med två rattar.Finja förskola har blivit antagna till stiftelsen Håll Sverige Rents miljöprojekt Grön Flagg vilket kan utmynna i en utmärkelse. Antagningen började med att man presenterade en handlingsplan, som godkändes av stiftelsen. Det finns sex olika teman att välja på. I Finja valde man att inleda temat kretslopp. Ansvariga för det fortskridande arbetet med projektet Grön Flagg är skolans miljöråd, som består av Lisbeth Colliander och Gunilla Jönsson. Lisbeth och Gunilla poängterar dock att alla är lika delaktiga. En skräpplockarvecka har redan avverkats.– Vi vill försöka att tidigt "så ett frö" hos barnen, säger Lisbeth. Att lära sig att ta ett självklart ansvar för att vara rädda om natur och miljö växer på sikt till något viktigt och stort.

Just nu följer och vårdar både barnen och personalen med stor spänning de egna odlingarna. Varje avdelning har nämligen satt igång odlingar av olika grönsaker. Till hösten planerar man en gemensam måltid med alla godsakerna som ingredienser.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.