Tandvård – en vård inte alla vill ha

Tandvårdsreformen från 2008 har inte fungerat fullt ut och en anledning är att inte tillräckligt många känner till tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd, konstaterar Riksrevisionen i en ny granskning. Syftet med reformen från 2008 var att fler skulle gå till tandläkaren i förebyggande syfte och att kostnaden för personer med stora tandvårdsbehov skulle vara rimlig. Vad regeringen skulle behövt säga i en landsomfattande reklamkampanj är att: alla får ett årligt bidrag som de kan använda när de gör ett tandläkarbesök. För tandvård som kostar mer än 3 000 kronor får du dessutom kraftigt subventionerat pris. Visst behöver regeringen och staten bli bättre på att sprida information om de reformer man genomför. Det är en läxa de borde lärt sig efter misslyckandet med att sprida kunskapen om jobbskatteavdragen, det vill säga att staten lät människor behålla mer av sin intjänade lön. Men frågan är om det i tandvårdens fall endast handlar om dålig faktaspridning. Problemet med reformen är troligen också att bidraget är för litet. Enligt Tjänstetandläkarnas organisation är det främst de med sämst ekonomi som väljer bort tandvård. Dessutom – om det så vore gratis eller om man till och med fick betalt för att sätta sig i tandläkarstolen, hade det knappast lett till köer utanför de dentala mottagningarna. Tandläkarskräcken är utbredd och den kan ingen statlig informationskampanj motverka.

Dagens fråga

Brukar du fika varje dag?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×