Fängelse för flera års kränkningar

Hässleholm Mannen, i 40-årsåldern och tillhörande en kristen församling, anhölls i slutet av mars i år sedan dottern i familjen berättat för en kurator på sin skola att pappan slog och sparkade henne och övriga familjemedlemmar.
Hässleholm • Publicerad 23 maj 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Mannen, i 40-årsåldern och tillhörande en kristen församling, anhölls i slutet av mars i år sedan dottern i familjen berättat för en kurator på sin skola att pappan slog och sparkade henne och övriga familjemedlemmar.

Händelserna som togs upp i tingsrätten inträffade under tiden 2008 till 2011, men redan 2006 hade pastorn i den församling som familjen tillhörde fått reda på vad som hände i familjen.Vid den tidpunkten fick familjen hjälp i form av enskilda terapisamtal i kommunens regi. Under ett år höll sig pappan relativt lugn, men misshandeln tog ny fart redan efter ett år.

Mannen döms för grov kvinnofridskränkning gentemot frun samt för grov fridskränkning gentemot de två barnen, som för övrigt omhändertogs av de sociala myndigheterna när händelserna uppdagades.Mamman var vid tidpunkten övertygad om att familjen kunde bli hel igen efter den hjälp man fått. Hon hade också inställningen att barnen inte fick berätta för någon om vad som skedde inom familjens väggar.

Misshandeln har skett uteslutande i hemmet. Där har pappan ha slagit och sparkat dottern, något tillfälle med ett skohorn. Vid några tillfällen hade pappan också knuffat omkull henne och sparkat henne mot magen och benen.Sonen har pappan misshandlat genom att ta struptag på honom och skakat honom så att pojken fick svårt att andas. Dessutom ska han ha knuffat ner pojken från stolen när familjen satt vid middagsbordet och även här sparkat mot benen på den liggande pojken.Mamman, som under rättegången inte kom ihåg så mycket av händelserna, hade mannen exempelvis släpat ut i garaget och där misshandlat henne. Han har bland annat sparkat, slagit och kastat matvaror på henne. Vid ett stort antal tillfällen ska mannen ha slagit henne med både skohorn och skruvmejsel.

Mannen erkände de flesta handlingarna under rättegångsdagarna.Den 40-årige mannen ska betala skadestånd till både sin fru och barnen.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.