Nio svenska bad rödlistade av EU

Malmö EU har bedömt prover från 447 svenska badplatser, varav 249 vid kusten och 198 i inlandet.
Malmö • Publicerad 23 maj 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

EU har bedömt prover från 447 svenska badplatser, varav 249 vid kusten och 198 i inlandet. Vattnet vid nio av dessa hade vid ett eller flera tillfällen de senaste fyra åren för höga halter av tarmbakterier. De flesta av dem finns i Skåne, två i Mellansverige. Fyra av dem fick även underkänt 2010. Vid tre bad är EU:s bedömning dock hårdare än den som svenska myndigheter gjort.– Vi gör olika beräkningar av mätresultaten, några värden ligger på gränsen och vi ska titta vidare på det, säger Anneli Carlander på Smittskyddsinstitutet. Enligt EU:s nya badvattendirektiv måste de ansvariga för baden, i Sverige kommunerna, från och med i år sätta upp skyltar som tydligt talar om hur kvaliteten är på vattnet – utmärkt, bra, tillfredsställande eller dålig.– Om badvattnet bedömts som dåligt är kommunen skyldig att undersöka orsakerna till det. Och eftersom det inte är lämpligt att bada där måste kommunen också avråda från bad där, säger Anneli Carlander.Om en badplats får underbetyg fem år i år rad, ska de ansvariga utfärda en permanent avrådan från bad. Enligt EU-kommissionens nya badvattenrapport har antalet svenska kustbad med utmärkt vattenkvalitet minskat med runt 20 procent, från 74,8 till 55 procent, från 2010 till 2011.Men enligt Anneli Carlander avspeglar EU:s siffror inte riktigt verkligheten. Orsaken till den stora skillnaden är att badplatserna 2010 bedömdes utifrån det gamla direktivet när man tittade på ett år i taget, medan man förra året följde det nya direktivet och tittade på snittet under fyra år.TT: Så skillnaden mot 2010 är egentligen inte så stor?– Nej, antalet bad med dålig kvalitet har legat på ungefär samma nivå som tidigare. Vi har många bra bad att välja på i Sverige, säger Anneli Carlander.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.