Behandla EMU:n som en envis åsna

ledare Snacka om kontraster!
Publicerad 24 maj 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Snacka om kontraster! I förra veckan fick vi lärdom om så kallade mikrober som överlevt i leran under oceanerna i 86 miljoner år. I dag lever vi med kortare tidsperspektiv än så, så kort att det världsledarna sade i vid G8-mötet i helgen inte säkert gäller två dagar senare. Eurokrisen fortsätter och alla andra ekonomiska kriser för den delen. I helgen berättade de ledande industriländerna att man enats om att förhållningssättet från nu ska vara tillväxt och budgetmässigt ansvar. Åtstramning och ansvarsfullt pengahanterande hade i detta uttalande fått den mer offensiva och samtidigt riskabelt slösaktiga "tillväxten" som sällskap. Väl hemma i Europa igen framstår det tydligt att Frankrike och Tyskland inte varit helt eniga när de var "over there"; kampen om vilken medicin eurosamarbetet mår bäst av har fortsatt. Inför gårdagens extrainsatta EU-toppmöte om ekonomin gjorde flera europeiska länder gemensam sak med den nyvalde franske presidenten Hollande och krävde så kallade euroobligationer. Tyskland höll fortsatt fast vid sitt motstånd och fick bland annat medhåll av Fredrik Reinfeldt. Att leva på kredit har fört oss dit vi är; att bara strama åt har inte hjälpt. EMU:n mår troligen bäst av att hanteras som en envis åsna – med både morot och piska. När du läser dessa rader har EU-mötet avklarats. Kanske blev det nattmangling med konkreta resultat och total enighet eller så har vi vaknat upp till ytterligare en dag av osäkerhet. En sak är dock säker: vi lever i en tid med korta tidsperspektiv. @Byli.8.init:Dag Gustavsson

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.