Bara 31 sökande till Stenforsaskolan

Broby Mindre elevkullar är ett nationellt problem för gymnasieskolorna.
Publicerad 25 maj 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Tomt i Stenforsaskolans korridorer. Gymnasieskolan i Sibbhult har endast 31 sökande till höstens program. Arkivbild
Tomt i Stenforsaskolans korridorer. Gymnasieskolan i Sibbhult har endast 31 sökande till höstens program. Arkivbild

Mindre elevkullar är ett nationellt problem för gymnasieskolorna. Och Stenforsaskolan i Sibbhult tillhör dem som drabbas hårt. Antagningsstatistiken visar att Östra Göinges enda gymnasieskola efter omvalet har 103 lediga platser till hösten.Vid de första ansökningarna till gymnasiet, som redovisades i februari, hade Stenforsaskolan 51 sökande. Redan det var en oroväckande låg siffra och skolledningen beslutade sig för att man på grund av vikande elevunderlag inte ska starta upp restaurang- och livsmedelsprogrammet samt hantverksprogrammets tre inriktningar (florist, frisör och övriga) till hösten.Efter omvalet till gymnasiet, som var klart 15 maj, har Stenforsaskolan tappat 20 sökande. Dels de tio sökande till de två stoppade programmen, dels tio sökande som av olika anledningar valt bort Stenforsa-skolan.

– Det är lite sämre än förväntat. De som sökte till hantverksprogrammen och restaurangprogrammet är borta och sen har vi tappat några till. Det är inte positivt. Framförallt är det det naturvetenskapliga programmet som har tappat, säger Monica Oredsson, ställföreträdande rektor på Stenforsaskolan.

Statistiken visar att det naturvetenskapliga programmet hade fyra sökande i februari. Efter omvalet är den siffran – noll. Även vård- och omsorgsprogrammet tappade fyra sökande efter omvalet; från 13 till 9. Det samhällsvetenskapliga programmet tappade från fem till tre sökande.Vad får det här för konsekvenser?– Vi har de elever vi har och det påverkar inte dem som vi har tagit in. De får inte färre kurser, de får den utbildningen de ska få, säger Monica Oredsson.– Vilka konsekvenser det får i förlängningen och hur det blir för de anställda kan jag inte svara på. Någon konsekvensanalys finns inte i dagsläget.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.