Silversand hyllar ryssgummorna

Hässleholm Solen gassar från en blå himmel över Olle och Solveig Silversands lummiga trädgård mitt inne i Västra Torup.
Hässleholm • Publicerad 25 maj 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Buranovskije Babusjki
Buranovskije Babusjki

Solen gassar från en blå himmel över Olle och Solveig Silversands lummiga trädgård mitt inne i Västra Torup. Olle har slagit upp sitt staffli i ett skuggigt hörn där han lägger sista handen vid ett landskapsmotiv från Fåglasjö. När han hämtar målningen i ateljén med de fårade gummorna som tar en fartfylld svängom med sina hucklen och blommiga dräkter förstår jag varför Olle Silversand brukar kallas Skånes Picasso. Precis som den store mästaren har Silversand förmågan att kasta sig mellan vitt skilda stilar. Från traditionellt landskapsmåleri till mer modernt skapande.– Jag jämför mig inte alls med Picasso men tycker om att använda olika uttryck, erkänner Olle Silversand som just postat ett brev till ryska ambassaden i Stockholm med en bild av målningen och en hälsning till det ryska folket.– Jag fick lust att måla när jag såg det ryska bidraget till Eurovisionsfestivalen för ett par månader sedan och satte igång med en gång. Gummorna är så revolutionerande jämfört med den andra skvalmusiken som deltar i tävlingen. De är så charmiga och söta. Sedan såg jag att de faktiskt har något viktigt att berätta. Här möts de traditionella och det moderna i ett och samma uppträdande och det tycker jag att det även gör i mitt måleri som har både moderna och mer gammeldags drag, säger Olle som hoppas att det ryska folket tycker om hans hyllning.Vill ryska ambassaden köpa hans verk är det i sin ordning annars pryder det säkert någon vägg i det Silversandska hemmet.– Jag behåller dem gärna!Vem tänker du rösta på ikväll?– Ryskorna, givetvis!Katarina Bexell

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.