”Jag är så arg så jag vill svära”

Hässleholm Inläggen och replikskiftena var i det närmaste oräkneliga och krävde två omröstningar för att slå fast att det är fullt möjligt för de skolor och rektorer som vill att inom gällande regelverk välja att ha avslutning i kyrkan.
Hässleholm • Publicerad 28 maj 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Arkiv: Scanpix
Arkiv: Scanpix

Inläggen och replikskiftena var i det närmaste oräkneliga och krävde två omröstningar för att slå fast att det är fullt möjligt för de skolor och rektorer som vill att inom gällande regelverk välja att ha avslutning i kyrkan. Och så den sista formuleringen som orsakade så mycket debattlusta och ren ilska hos vissa: "Det är önskvärt och positivt att skolavslutningar hålls i kyrkan".

Frågan handlade om att besvara en motion från Sverigedemokraterna som säger att man på samtliga av kommunens grundskolor ska erbjuda eleverna en kyrklig skolavslutning vid höst- och vårterminens slut, eftersom det handlar om en tradition och ett viktigt kulturarv. Ett svar som alltså även blivit ett förslag från kommunstyrelsen.Kritikerna ansåg frågeställningen onödigt. Tommy Nilsson (S) liksom Helena Malje (S) och John Bruun (FP) med flera konstaterade att det här inte är något kommunfullmäktige alls ska lägga sig i.– Det är skollagen som gäller och rektorerna som bestämmer var de ska hålla skolavslutningar, det ska inte politikerna peka ut, ansåg de. Jeanette Thelander (MP) var inne på samma linje.– Det kan upplevas kränkande att vara i en kyrka. Den är ingen neutral plats, lika lite som en simhall eller en bilverkstad är det även om vi plockar ut simläraren och bilmekanikern.Anna Wallentheim (S), själv lärare, förklarade att hon var så arg att hon ville svära.– Det är inte ok att säga att det är önskvärt med avslutningar i kyrkan och sätta den pressen på rektorerna. Mina elever tycker det är löjligt att gå till kyrkan men de går dit för att föräldrarna vill det, förklarade Anna Wallentheim som sade sig gilla kyrkor fast att hon är ateist.

Upphovsmannen till diskussionen Patrik Jönsson (SD) konstaterade att han väntat sig motstånd från MP och V.– Det är partier som vill kasta alla traditioner på sophögen. Jag förväntar mig motioner i riksdagen om att allt som har med jul och påsk att göra i skolan ska förbjudas.Lars-Göran Wiberg (C) försvarade kommunstyrelsen. – Det här är en viktig del av vårt kulturarv. Jag hävdar med kraft att det är både önskvärt och positivt med skolavslutningar i kyrkan.Helena Malje (S) undrade varför kommunfullmäktige ska tala om vad som är önskvärt.– Vi måste ta ansvar för att vi lever i ett mångfaldens samhälle och där måste det finnas alternativ. Kyrkan är en tung symbol, sade hon.När orden tystnade blev det två omröstningar som ställde kommunstyrelsens förslag mot Tommy Nilssons (S) om att säga nej till motion och svar.

Kommunstyrelsen förslag vann med 34 röster mot 24. Tre ledamöter avstod.Patrik Jönsson (SD) såg resultatet som en seger, fast att hans motion inte antogs.– Främst är det här en seger för alla skolbarn, föräldrar och skolpersonal som vill hålla skolavslutningar i kyrkan, kommenterade han.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.