Gynnsamt väder för midsommargubbarna

Hässleholm Hans Torstensson på Ekebackens jordgubbar i Vinslöv är den som förser torghandeln med bär.
Hässleholm • Publicerad 30 maj 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Lars på Törnqvists Handelsträdgård i Vanneberga säljer närodlade jordgubbar på torget i Hässleholm. Foto: Stefan Sandström
Lars på Törnqvists Handelsträdgård i Vanneberga säljer närodlade jordgubbar på torget i Hässleholm. Foto: Stefan Sandström

Hans Torstensson på Ekebackens jordgubbar i Vinslöv är den som förser torghandeln med bär. Han säger ser det ser ut som att det ska finnas mycket jordgubbar ute vid midsommar.Det varma vädret har gjort att det blivit mycket blommor, medan svalare väder passar när bären ska växa till sig.– Värmen brukar göra att det blir sötare jordgubbar, men det kan också påverka storleken, säger han. I fjor hade vi otur för att det var en så tidig säsong. I år är den bättre i fas.

Risken för midsommarbären är att det svalare vädret håller i sig för länge, då skulle det kunna bli en viss brist menar han.Eftersom tillgång och efterfrågan styr priset så kan varken en höjning eller sänkning av literpriset uteslutas.Törnquists handelsträdgård säljer förutom lokalodlade jordgubbar även tomater och sparris från trakten.– Det är mer eftertraktat när det är lokalt och roligare att sälja, menar Lars Törnquist.Sedan de började sälja jordgubbarna förra veckan har de satt ner literpriset med fyra kronor. Men det är inte säkert att det blir ett ihållande prisras.– Om det fortsätter att vara så här kallt är det möjligt att de blir dyrare igen, säger försäljaren Anders Andersson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.