S varnar för att sälja ut bostäder

Osby I förra veckan klubbades ett förslag igenom i Östra Göinges fullmäktige, vilket innebar att 108 av de kommunala bostadsbolaget Klockarens bostäder säljs ut.
Osby • Publicerad 30 maj 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

I förra veckan klubbades ett förslag igenom i Östra Göinges fullmäktige, vilket innebar att 108 av de kommunala bostadsbolaget Klockarens bostäder säljs ut. Tanken är att frigöra resurser som ska användas till att bygga nya bostäder.Enligt de socialdemokratiska ledamöterna i Osbybostäders styrelse Sten Andersson och Lars-Olof Nilsson bör inte Osby kommun följa samma linje.

Även i Osby kommun finns ett behov av nya bostäder med som en viktig punkt på den politiska agendan. Inte minst med tanke på storsatsningen av ett handelscentrum med Ikea i spetsen i Älmhult.Det har länge funnits en förhoppning om att expansionen i grannkommunen även ska gynna Osby kommun. Men för att kunna ta emot eventuella nya invånare krävs både bostäder och samhällsservice.Enligt Andersson och Nilsson finns det i nuläget inga planer eller beslut på att sälja ut fastigheter inom Osbybostäder. Dock har frågan diskuterats vid olika tillfällen.–För oss handlar det inte enbart om ideologiska skäl, förklarar Sten Andersson och påpekar att kommunen behöver de pengar som det äldre fastighetsbeståndet genererar. Dessutom går all nybyggnation med förlust under de första åren.

Med andra ord är inte försäljning av bostäder en lösning när det gäller att få fram kapital till nybyggnation enligt de socialdemokratiska ledamöterna. De anser att en sådan åtgärd skulle riskera företagets fortbestånd på lång sikt och även skada verksamheten på kort sikt.I stället förslår de att ägarna skjuter till cirka 30-40 miljoner kronor genom en nyemission, vilket innebär att aktiebolaget Osbybostäder ger ut nya aktier. På detta sätt skulle företagets aktiekapital öka.– Utförsäljning av fastigheter bör endast ske ur en företagsekonomisk synvinkel och inte av finansieringsskäl, menar både Sten Andersson och Lars-Olof Nilsson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.