Traditionell politik

ledare Debatten kom däremot igång när det var dags att hantera sverigedemokraternas motion om att erbjuda eleverna en kyrklig skolavslutning.
Publicerad 30 maj 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Kanske en lämplig målgrupp att fråga var de önskar högtidlighålla sin skolavslutning? Foto: Scanpix
Kanske en lämplig målgrupp att fråga var de önskar högtidlighålla sin skolavslutning? Foto: Scanpix

Debatten kom däremot igång när det var dags att hantera sverigedemokraternas motion om att erbjuda eleverna en kyrklig skolavslutning. Det handlade om kommunstyrelsens oeniga svar på motionen och formuleringen att "det är önskvärt och positivt att skolavslutningar hålls i kyrkan".Skollagen är ingen lag mot religion. Det är en lag mot diskriminering. Det ska också betonas att skollagen inte förbjuder att avslutningar genomförs i kyrkan, så länge det inte blir någon religionsspridning.

Vi ska absolut kunna bevara ett svenskt kulturarv och kunna bejaka traditioner. Men politiska beslut bevarar inte traditioner. Traditioner hålls vid liv genom våra känslor för dem och vårt engagemang för att upprepa dem. Sådana beslut fattas därför bäst av varje skola. Framför allt får vi inte glömma att traditioner utvecklas. Det faktum att skolavslutningar en gång flyttade in i kyrkorummet var på grund av att alla skolor inte hade en tillräckligt stor lokal. Att skolor i dag flyttar ut från kyrkan beror ibland på att de nu finns mer praktiska lösningar, men också för att skolor ska försvara religionsfriheten och därmed ska kunna erbjuda en avslutning för alla barn; kristen, muslim, ateist och så vidare.

Det är uppfriskande när frågor väcker känslor och engagemang som gör kommunfullmäktige till mer än ett röstningskompani där frågor klubbas igenom utan diskussion. Samtidigt kan man ställa sig frågande till att debatten ägnas till något som handlar om ett par timmar på ett helt läsår. Kanske hade det varit mer till nytta för medborgarna om debatten handlat om de övriga tusentals timmarna i skolan. Ett sådant synsätt på vad som ändå är viktigast är både önskvärt och positivt.

Dag Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.