Halvfabrikat byts till färska råvaror

Hässleholm Arbetet med att förändra och förbättra mathållningen för de 38 patienter som bor på Vittsjö sjukhem har pågått under några månader.
Hässleholm • Publicerad 31 maj 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Pia är kokerska i köket på Vittsjö sjukhem som tack vare bland andra kocken Nicklas har valt att satsa på färska råvaror i stället för hel- och halvfabrikat. "En kick att få jobba med riktig mat"
Pia är kokerska i köket på Vittsjö sjukhem som tack vare bland andra kocken Nicklas har valt att satsa på färska råvaror i stället för hel- och halvfabrikat. "En kick att få jobba med riktig mat"

Arbetet med att förändra och förbättra mathållningen för de 38 patienter som bor på Vittsjö sjukhem har pågått under några månader.

Under ett antal tillfällen har kockarna Nicklas Persson och Fredrik Malmström varit konsulter i köket hos kökspersonalen för att prata menyer och praktiskt arbete i köket. Huvudsyftet har varit att ta fram en meny med enbart färska råvaror, från kött och fisk till grönsaker och egentillverkad glass.

– Målet är att höja kvaliteten på maten, med färska råvaror, närodlat och ekologiskt, berättar Nicklas där han står i köket och förbereder en fest för boende, anhöriga och personal som ska hållas under dagen. Maten inhandlas via en grossist som också ser till att färsk fisk levereras klockan tio på morgonen, när fisk står på menyn.Nicklas menar att med en engagerad personal finns också passionen för att laga mat. De boende får på köpet godare mat och äter dessutom bättre.

En av de två heltidsanställda kokerskorna i köket är Pia Martinsson. Hon tycker det är jätteroligt att få arbeta med riktiga grejer.– Det har gett oss i köket gnistan tillbaka, en ren kick, inflikar hon samtidigt som hon håller på att förbereda grillspettet med frukt och grönt som ska serveras till det nygrillade, dagen till ära.För ute i trädgården, där en orkester bestående av musikerna Mats och Micke spelar upp till dans, står Fredrik vid två stora gasolgrillar och grillar kött till festen. Turligt nog står han under tak. För regnet hänger tungt på himlen över Vittsjö sjukhem.Anne Nyström berättar också att sjukhemmet har satsat på sin trädgård dit de boende ska ha tillgång året om. Kryddväxter odlar de själva. Sjukhemmet har också satsat på en ny spaanläggning och en egen frisersalong.

Men under onsdagen var det maten som stod i centrum när de boende och deras anhöriga fick veta mer om sjukhemmets satsning på maten och måltidsmiljön.De boende har själva varit med och målat tavlor som nu ska smycka hemmet.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.