GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Otryggheten är stor

Hässleholm Reaktionerna blev många efter artiklarna i Norra Skåne på torsdagen.
Hässleholm • Publicerad 23 juni 2012 • Uppdaterad 25 november 2021
Nävlinge. Foto: Stefan Sandström
Nävlinge. Foto: Stefan Sandström

Reaktionerna blev många efter artiklarna i Norra Skåne på torsdagen.Flera personer hörde av sig och berättade om egna erfarenheter gällande polisens bristande resurser. Frustrationen över att ingenting händer i samband med ett brott delas av många.En läsare i Killeberg berättar att hela hans gård samt garage blev länsat. "Trodde också att polisen skulle hjälpa mej, men de har inte synts till en enda gång i ärendet", skriver mannen i ett mejl.

I Nävlinge är det många som funderat kring det som hände, när en misstänkt tjuv misshandlades av två bybor. De personer tidningen talar med är inte förvånade över det inträffade.–Jag tror att de gjorde det som många tänkt att göra. Det enda misstaget var att de ringde polisen, säger en man som stannar till för att ge sin syn på saken när tidningen besöker orten.

Flera i Nävlinge har utsatts för stölder, inte bara den senaste tiden, utan under längre tid. Diesel och annat från gårdar och verkstäder stjäls.– Jag har utsatts för stölder fem-sex gånger. Senast försvann 6000 liter diesel, säger en bybo.Polisen kunde inte göra mycket, berättar mannen. Inga spår fanns att säkra, och mannens irritationen blev ännu större när försäkringsbolaget kontaktades.– De ville veta hur stölden hade gått till. Jag sade att tjuvarna kanske haft med sig en plasttank och tagit tusen liter åt gången.– Då fick jag veta att det kunde handla om sex olika stölder och att det var en självrisk per tillfälle. Då blev jag förbannad!

De stora kostnaderna gör att långt ifrån alla stölder anmäls.– Det är inte lönt, säger en annan person Norra Skåne talar med.– Vi blev av med kopparrör för tiotusen kronor. Självrisken är på 8500. Det är inte värt allt pappersarbete och besvär för så lite pengar.

Känslan som Nävlinge-borna ger uttryck för är att polisen inte har resurser eller intresse av att hjälpa människor på landsbygden. Värden för stora summor försvinner och ingenting händer.– Sammanlagt har jag nog bestulits på gods för 100 000 kronor, säger en av Nävlingeborna.Nu håller han på att sätta upp högt staket runt delar av sin gårdsplan.– Det ser inte roligt ut. Det påminner om en fångvårdsanläggning, men vad ska man göra?

Mannen berättar att han sent om nätterna hört hur bilar kört in på gården. Ett högt staket gör det åtminstone svårare att ta sig i och ut med stöldgodset, menar mannen, även om ett staket också signalerar att här finns det saker att ta.En av de mer fräcka stölderna Nävlingebon råkat ut för, var när tjuvar slangade diesel från hans gårdsplan. De hade kört in med en bil och parkerat bakom en husvagn på gården. När de körde därifrån förstörde de husvagnens hela ena långsida.

Mindre byråkrati skulle ge poliserna större möjlighet att vara ute där de gör nytta, menar männen.– Skit i all statistik. Låt poliserna jobba i stället!

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.