Nyheter

Vad är det för väder?

Foto: Scanpix
Artikel Nyheter Högtrycket gör att lågtrycken tar en sydligare bana och dundrar in över södra Skandinavien.

Högtrycket gör att lågtrycken tar en sydligare bana och dundrar in över södra Skandinavien. Samtidigt ser högtrycket till att kall polarluft pumpas ner över Sverige.– Väderläget är det samma för de brittiska öarna, Holland, Belgien och norra Frankrike. Man måste ner till Medelhavet för att hitta den riktiga varmluften, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI i Norrköping.Hon förklarar att det vid Nordamerika, i gränszonen till den varmare tropikluften, ständigt bildas nya lågtryck som drar iväg mot väster. Eftersom det ligger ett mäktigt högtryck över Azorerna och ett över Grönland, kan lågtrycken bara passera mellan dessa. Det råkar vara en bana som leder rakt mot oss.– Man kan säga att högtrycket över Grönland bildar en säck av kalluft ner över Atlanten som gör att lågtrycken måste ta en sydligare bana, säger Therese Fougman.Och eftersom det alltid blåser medsols runt ett högtryck, har vi på hög höjd nordvindar som drar ner kall luft.

Det finns två typer av väderlägen som ger oss i Sverige fina somrar. Det ena är om det azoriska högtrycket får växa sig så stort att det påverkar vårt väderläge, berättar Therese Fougman.Det andra scenariot är att det bildas ett starkt högtryck över Skandinavien och in mot Ryssland, som med samma vindlogik som ovan drar upp varmluft från Medelhavet över Skandinavien.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Då kommer sommarvärmen tillbaka – i två dagar

I två dagar kan det bli temperaturer som är över det normala, sedan återgår vädret till sin ostadiga karaktär.
I två dagar kan det bli temperaturer som är över det normala, sedan återgår vädret till sin ostadiga karaktär.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Juli har hittills varit ovanligt kall i år. Men nu kan de som önskar sig sommar och sol pusta ut, i alla fall på torsdag och fredag när sommarvädret slår till.

Kyliga vindar, regnskurar och temperaturer som får vem som helst att bli en badkruka. Julivädret har varit kallare än vanligt, och i början av veckan ser det ut att vara fortsatt ostadigt i hela landet.

– Det finns en liten ljusning här senare i veckan för dem som gillar varmare väder, säger Emelie Karlsson, meteorlog på SMHI.

Det är på torsdag och fredag som temperaturerna stiger. I stora delar av landet blir det då 20 grader och på sina håll blir det 25. Det ser även ut att vara mestadels soligt.

– Nu har vi haft temperaturer som ligger under det normala och det kommer att gå mer mot det normala eller på sina håll till och med över det normala på torsdag och fredag.

Men sommarvädret håller inte i sig länge.

– Det ser ut att kunna vara ganska ostadigt väder igen framåt helgen, säger Karlsson.

Den som vill njuta av sommartemperaturer får passa på under torsdag och fredag, för generellt sett är vädret ostadigt den närmaste tiden.

– Det finns inga prognoser nu som pekar på att det skulle bli det här jättevarma och soliga vädret som vi hade i juni, inte under de närmaste tio dagarna i alla fall.

Jennifer Berg Eidebo/TT

Sport

Serviceman döms efter dopningshärva i Seefeld

Ytterligare en person döms i dopningshärvan från VM i Seefeld. Arkivbild.
Ytterligare en person döms i dopningshärvan från VM i Seefeld. Arkivbild.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Sport
Sport En österrikisk serviceman erkänner att han hjälpt den dopningsanklagade läkaren Mark Schmidt.
Nu döms mannen, som är i 35-årsåldern, till ett års fängelse villkorligt och 3 360 euro (motsvarande omkring 35 000 kronor) i böter, rapporterar nyhetsbyrån APA.

Utredningen efter bloddopningsskandalen från skid-VM i Österrikiska Seefeld i fjol är omfattande och inkluderar 21 idrottare.

Den tyska läkaren Mark Schmidt, som anses vara hjärnan bakom härvan, står åtalad och rättegång väntar i september.

Nu döms en serviceman, som erkänt brott, att han hjälpt Mark Schmidt överföra tillväxthormoner till de dopningsdömda längdskidåkarna Max Hauke och Dominik Baldauf.

Servicemannen hävdar också att Schmidt bett honom att överlämna dopningsklassade preparat till den tidigare alpina världsmästaren Hannes Reichelt, men han kunde inte bekräfta att leveransen kommit fram.

40-åriga Reichelt har tidigare varit under lupp för att ha använt otillåtna medel, men utredningen lades i fjol ner på grund av brist på bevis.

Sport

NFL-lag byter namn efter kritik – nytt dröjer

Washingtons quarterback Dwayne Haskins kommer snart spela för ett lag med ett nytt namn. Arkivbild.
Washingtons quarterback Dwayne Haskins kommer snart spela för ett lag med ett nytt namn. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Sport
Sport Efter 83 år som Washington Redskins byter NFL-klubben namn.
Beskedet kommer efter flera decennier av diskussioner, som de senaste veckorna intensifierats efter press från sponsorer.
"Som en kille som växte upp i distriktet kommer det alltid att vara 'Hail to the Redskins'", skriver quarterbacken Dwayne Haskins på Twitter.

För en och en halv vecka sedan tillsatte Washington Redskins en utredning kring NHL-klubbens namn, varumärke och symbol.

På måndagen meddelade det amerikanska fotbollslaget, som bildades som Boston Braves 1932 och blev Washington Redskins efter en flytt 1937, att utredningen kommit fram till ett namnbyte.

Debatt efter demonstrationer

"Dan Snyder (ägaren) och coach (Ron) Rivera jobbar tätt tillsammans för att utveckla ett nytt namn och en ny design som ska förbättra vår stolta, traditionsrika klubb och inspirera våra sponsorer, supportrar och kultur de kommande hundra åren", skriver Washington i ett uttalande.

Namnet Redskins har varit omdiskuterat sedan 1970-talet eftersom att det av de flesta uppfattas som nedsättande mot den amerikanska ursprungsbefolkningen. Efter vårens och sommarens demonstrationer mot rasism och polisvåld i USA har debatten tagit ny fart.

"Som en kille som växte upp i distriktet kommer det alltid att vara #HTTR men jag ser fram emot framtiden", skriver quarterbacken Dwayne Haskins på Twitter och syftar till Washingtons kampsong "Hail to the Redskins".

Varumärkeskonflikt

Enligt The Washington Post kommer presentationen av ett nytt namn att dröja på grund av en konflikt om varumärkesskydd.

Dan Snyder, klubbens ägare i över 21 år, har tidigare vägrat att byta namn men har fått tänka om sedan trycket ökat från både sponsorer och aktivister.

Bland annat har logistiskföretaget Fedex, titelsponsor för Washingtons hemmarena, hotat med att dra tillbaka sitt sponsoravtal omfattande närmare två miljarder kronor och tvinga Washington att ta bort sponsornamnet på stadion Fedex Field.

FAKTA

Fakta: Namndebatten i Washington Redskins

1933 bytte Boston Braves namn till Boston Redskins och fyra år senare flyttade NFL-klubben till USA:s huvudstad och blev Washington Redskins.

1972 träffade representanter för flera amerikanska ursprungsbefolkningsorganisationer Redskins dåvarande president Edward Bennett Williams och förespråkade ett namnbyte eftersom Redskins ansågs vara ett nedsättande och rasbaserat epitet.

1992 demonstrerade över 2 000 ur ursprungsbefolkningen i Minneapolis med samma krav, i samband med att Redskins besegrade Buffalo Bills i Super Bowl-finalen i staden. Protesterna startade en stor debatt, 1997 bytte till exempel Miami Universitys collegelag i amerikansk fotboll från Redskins till RedHawks.

1999 blev Daniel "Dan" Snyder ny ägare i Washington Redskins och under drygt 20 år sade han nej till ett namnbyte. Men den 13 juli 2020 kom det historiska beskedet att klubben byter namn, efter stora påtryckningar från sponsorer i kölvattnet av demonstrationer mot rasism och polisvåld i USA under våren och sommaren.

Källa: Washington Post och TT

Inrikes

Sabotage mot volleybollplaner – glas i sanden

Volleybollplaner i Malmö har saboterats med krossat glas. Bilden är från en beachvolleybollplan i Stockholm.
Volleybollplaner i Malmö har saboterats med krossat glas. Bilden är från en beachvolleybollplan i Stockholm.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

Krossat glas har spridits i sanden på flera beachvolleybollplaner i Malmö under helgen. En turnering fick ställas in och alla planer i staden är tills vidare stängda i väntan på sanering, skriver Sydsvenskan.

– Tack och lov har det upptäckts innan det börjat spelas, säger Paul Landkvist, entreprenadsansvarig på Fastighets- och gatukontoret, till tidningen.

Det är inte första gången som Malmös offentliga sandytor saboteras. Västra hamnens volleybollplaner drabbades den 28 juni och vid över tio tillfällen har olika lekplatser utsatts, i regel med stora mängder krossat glas. Efter sabotagen måste sanden silas, en åtgärd som kostar hundratusentals kronor.

Händelserna har polisanmälts men ingen misstänkt har gripits och polisen vädjar till allmänheten om hjälp.

– Vår entreprenör ronderar dagligen för att se om detta återkommer, säger Paul Landkvist till Sydsvenskan.

Inrikes

Slut på kostnadsfria antikroppstest

Antikroppstest genomförs genom blodprov. Arkivbild.
Antikroppstest genomförs genom blodprov. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

De 100 000 kostnadsfria antikroppstester som Region Stockholm upphandlat av företaget Werlabs är slut, skriver företaget på sin hemsida.

Tester kan fortsatt köpas för en kostnad av 750 kronor, men då går man utanför systemet för kostnadsfria tester. Vill man boka ett kostnadsfritt test råds personer att vända sig till 1177.

Det var i slutet av juni som Werlabs ingick ett avtal med Stockholm om att tillhandahålla kostnadsfria antikroppstest till allmänheten, skriver SVT Nyheter Stockholm som var först med att uppmärksamma händelsen.

Andra regioner erbjuder eller kommer att erbjuda antikroppstest. I Region Sörmland är avgiften 470 kronor medan den i Västra Götalandsregionen väntas bli 160 kronor för allmänheten när testningen skalats upp ordentligt i september.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Hässleholm

Jinert växer i Halmstad

Björn Jinert
VD Björn Jinert.
Foto: Tomas Rodin
Hässleholm
Hässleholm Hässleholmsföretaget Sven Jinert AB utökar sin verksamhet i Halmstad.

Det är företaget Norrvidinge som har köpt upp Halmstadföretaget EliaExpress och .

– När de då köpt en verksamhet som de gör så såg de en möjlighet att renodla verksamheten, säger VD Björn Jinert.

Eftersom de vill fokusera på transport hörde de av sig till Jinert om de kunde tänka sig att köpa tunglyftdelen. Och de ville de.

– Det är geografiskt rätt för i Halmstad så är vi redan 30 personer. Vi blir mer kompletta i Halland, berättar Björn Jinert.

Kommer anställa en person till

Han vill inte uppge vad de har betalat men säger att det var en liten affär jämfört med de övertaganden de gjort de senaste åren. Björn Jinert säger att de gjorde affären för att det passade bra med den uppdelningen som Norrvidinge ville göra.

Björn Jinert och Martin Nilsson.
Björn Jinert och Norrvidinges vice VD Martin Nilsson.
Foto: Pressbild

– Det är inget som är till pengarna så stort. Det tillhör vår husverksamhet.

Affären innebär att Jinert får ytterligare tre anställda. De övertar också fordon, truckar och beställningar. De har redan bytt logotyp och färger på den del av EliaExpress de tar över. De kommer också att anställa ytterligare en person.

– Vi till och med utvecklar efter semestern med en person ytterligare, berättar Björn Jinert.

Sven Jinert AB omsätter drygt 500 miljoner kronor om året. De har 230 anställda, finns i Karlskrona, Kalmar, Karlshamn, Kristianstad, Växjö, Ystad, Malmö, Helsingborg, Lund, Halmstad, Varberg, Älmhult, Anderstorp, Hultsfred, Jönköping samt utför arbeten i Finland, Tjeckien, Norge

Utrikes

Skarp oro för Turkiet vid första EU-mötet på plats

EU:s utrikeschef Josep Borrell på väg in till måndagens utrikesministermöte i Bryssel.
EU:s utrikeschef Josep Borrell på väg in till måndagens utrikesministermöte i Bryssel.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Mycket fanns att avhandla när EU:s utrikesministrar möttes i Bryssel igen för första gången efter coronakrisens mest akuta läge.
Turkiet oroar. Och läget i Mellanöstern. Och relationen till Kina.

Skönt, sade de flesta när Justus Lipsius-byggnaden i centrala Bryssel på måndagen återigen välkomnade deltagarna till ett formellt ministermöte. I fyra månaders tid har EU-ländernas regeringsledamöter fått försöka förhandla och diskutera via webben i stället, på grund av coronakrisen.

– Oerhört bra att få träffa alla kollegorna personligen. Det är verkligen stor skillnad, konstaterar utrikesminister Ann Linde (S) efter en heldag i ministerkretsen

Fördömer

Inne på mötet var det annars mest tunga och allvarliga frågor som dominerade.

Turkiet var huvudämne, med en rad aktuella problemområden kring turkiskt agerande såväl mot den egna oppositionen på hemmaplan som i Syrien, Libyen och runt Cypern.

Färskaste irritationen gäller beslutet att göra Hagia Sofia-muséet i Istanbul till en moské igen. Det fördöms gemensamt av de 27 EU-länderna.

– Det här beslutet kommer oundvikligen att göda misstro och öka spänningarna mellan religiösa samfund, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell på sin presskonferens efter mötet.

– Vi upprepade att vi ser Turkiet som ett viktigt land för EU, som vi vill ha stärkta och utvecklade relationer till. Men det måste ske med respekt för europeiska värderingar, principer och intressen, säger Borrell.

"Fel riktning"

Ann Linde är inne på samma spår.

– Det var väldigt stor oro om utvecklingen som vi menar går i helt fel riktning. Samtidigt var det en stor majoritet som vill fortsätta ha en dialog med Turkiet för att om möjligt också bidra till att de-eskalera situationen i östra Medelhavet, säger utrikesministern i solskenet efter mötet.

Anna Ekström, minister med ansvar för Unesco, skriver i en kommentar till TT:

”Världsarven ska bevaras genom staters ansvarstagande och internationellt samarbete. Precis som andra historiska monument och platser som klassats som världsarv är det viktigt att Hagia Sofia respekteras som ett sådant. Hagia Sofia är en viktig symbol för interreligiös dialog. Det är viktigt att inga åtgärder vidtas som kan hota dess status som världsarv, och att det fortsätter att vara tillgängligt för en bred allmänhet. Detta är något som EU:s medlemsländer framfört gemensamt i Unesco.”

Även situationen kring Kinas nya säkerhetslagar för Hongkong diskuterades. När frågan togs upp på ministrarnas webbmöte i juni var Sverige ensamt om att mana till sanktioner mot Kina. Men sedan dess har intresset ökat.

– Det var en skillnad från förra gången till större stöd för att reagera på det som händer i Hongkong. Det var både vad man kan göra för att stötta demokratiaktivister och så vidare i Hongkong och sådana som riskerar att åka illa ut. Men också restriktiva åtgärder på olika sätt, säger Linde.

Sanktioner?

Frågan bollas nu vidare till diverse tjänstemän att fundera på. Utöver tanken på sanktioner, i form av exempelvis inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar, finns diskussioner om att erbjuda fler studieplatser i EU för Hongkongstudenter, öppna för asyl i EU och stötta företag som vill omlokalisera.

Sanktionsfunderingar finns även när det gäller Mellanöstern, där EU-länderna försöker hitta rätt sätt att agera på den annektering av palestinsk mark som Israel planerat, men ännu inte genomfört.

– Det bryter mot folkrätten och det kommer att få reaktioner från EU. Relationen mellan Israel och EU kan inte fortsätta på samma sätt om det blir en annektering, säger Linde i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikesminister Ann Linde träffar pressen efter det första ministermötet i Bryssel sedan coronapandemin tog fart i mitten av mars.
Utrikesminister Ann Linde träffar pressen efter det första ministermötet i Bryssel sedan coronapandemin tog fart i mitten av mars.
Foto: Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: EU-möten under krisen

EU-ländernas ministrar möts regelbundet i olika konstellationer i främst Bryssel, men även i Luxemburg och i det land som för tillfället är ordförandeland i ministerrådet.

Under coronakrisen har dock inga möten på plats kunnat hållas sedan mitten av mars. I stället har alla diskussioner gjorts via webben, med begränsad möjlighet till förhandlingar och beslut. Viktiga frågor har i stället fått förberedas av ländernas EU-ambassadörer och sedan avgöras skriftligt.

Sedan smittokrisen lättat öppnas nu så sakteliga för fysiska möten igen, om än med ordentliga avstånd och andra säkerhetsåtgärder. Exempelvis tillåts inga journalister i själva mötesbyggnaden och presskonferenser hålls endast via webben.

Ekonomi

Börsen nästan på plus sedan årsskiftet

Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen inledde den rapporttäta veckan uppåt, med ett lyft för det breda OMXS-indexet på 1,7 procent. Indexet har nu bara 0,2 procent kvar till den nivå det låg vid årsskiftet.

Storbankerna drog uppåt sedan den norska konkurrenten DNB redovisat en oväntat stark delårsrapport, med väsentligt lägre kreditförluster än under årets första kvartal. Nordeas aktie steg mest av bankjättarna, 2,9 procent.

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik steg hela 6,0 procent, mest av storbolagen på OMXS30-listan, efter en kvartalsrapport som visar på ett kraftigt lyft för substansvärdet och besked om en stämma med en utdelning på 1,9 miljarder kronor.

Industrikoncernen Alfa Lavals aktie ökade 2,1 procent efter budet på finländska Neles på motsvarande 18 miljarder kronor.

Övriga verkstadsaktier gick också bra, med kurslyft för tungviktare som lastbilstillverkaren Volvo på 3,1 procent och kullagerjätten SKF på 3,3 procent.

Enda storbolaget på minus var automationskoncernen ABB som backade 0,2 procent.

På de ledande Europabörserna klättrade FTSE100-index på Londonbörsen 1,3 procent liksom DAX-index i Frankfurt. CAC40-index i Paris steg 1,7 procent.

NÄSTA ARTIKEL