Ett djupt dyk bland Örkeneds öknamn
På bygdegårdens vägg i Lönsboda sitter 100 bilder av män, kvinnor, brudpar och bebisar.Det de har gemensamt är att de räddats undan från förgängelsen hos fotografen Sven Johan Nelson som verkade i Lönsboda i början av förra seklet.
Varje år när öknamnsdagen arrangeras hängs nya foton upp för att allmänheten ska kunna hjälpa till att identifiera personerna. Namnen på personerna har nämligen försvunnit och nyfikenheten är stor över vilka människor som en gång ställde sig framför fotograf Nelsons kamera.Under söndagseftermiddagen löstes flera mysterier av de cirka 40-talet besökare.I bygdegården går det även att botanisera i pärmar med 2 500 bilder som tidigare visats i samband med öknamnsdagen.
Det var 1994 som den så kallade öknamnsgruppen bildades i Lönsboda. – Nu är vi åtta personer som träffas regelbundet för att inventera och dokumentera människorna från gamla Örkened, berättar Sven Hellgren som är ordförande i Örkeneds hembygdsförening.. Förr var det vanligt med öknamn och de var inte alltid så fördelaktiga. Här finns exempel som Ashåla-Björnen, Jöga-Kalle, Kätte-Alfriden, Raspa Joan och så de inte alltför okända Klämta-Tilda och Maak-Olofen. I den sammanställning som gjorts finns nästan 2 700 olika öknamn nedtecknade.
Gruppen jobbar givetvis inte bara med öknamn. Det släktforskas och personer som ligger begravda i Lönsboda dokumenteras. Just genomgången av grav-stenar och gravplatser har man sysslat med sedan 1999. Ett stort intresse finns även för den speciella Örkeneddialekten. – Den påminner en del om dialekten ut mot Lister i Blekinge, förklarar Sven Hellgren. En samling med inte mindre än 6 400 ord och uttryck har sammanställts och finns även på cd så att man kan ta del av rätt uttal.