19-åring svårt psyksjuk vid knivdåd

Skåne/Kristianstad Den senaste läkarundersökningen visar att 19-åringen var allvarligt psyksjuk när han begick brottet.
Publicerad 3 juli 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Strax efter kl. 14 knivhugger 19-åringen den 20-åriga mannen. Flertalet elever blev vittnen till knivskärningen. Foto: Peo Möller / PhotoMedia.se
Strax efter kl. 14 knivhugger 19-åringen den 20-åriga mannen. Flertalet elever blev vittnen till knivskärningen. Foto: Peo Möller / PhotoMedia.se

Den senaste läkarundersökningen visar att 19-åringen var allvarligt psyksjuk när han begick brottet. Det var i december som en 20-årig före detta elev blev attackerad inne på Österängsgymnasiet. Under tiden som 19-åringen utdelade ett antal knivhugg ska hans pappa ha stoppat folk från att stoppa bråket, också med hjälp av en kniv.De båda fick genomgå en psykiatrisk undersökning som visade att båda två var psykiskt friska när dådet genomfördes. Men några månader efter dådet bedömdes sonen som sjuk och Kristianstads tingsrätt beslutade att nya undersökningar skulle göras.Dessa resultat har nu offentliggjorts.Pappan bedöms fortfarande som frisk men däremot har en annan bedömning gjorts angående sonens psykiska hälsa. Utredningen visar att han led av en allvarligt psykisk störning när han begick handlingarna. Även i dagsläget lider han av denna störning. Undersökningen visar också att det finns risk för återfall i brott som är av det allvarliga slaget. Bedömningen görs att han är i behov av psykiatrisk vård.Tidigare har tingsrätten tagit ställning i skuldfrågan. Sonen är skyldig till dråpförsök, medan pappan är skyldig till medhjälp till dråpförsök. Rättegången kommer att återupptas den 11 juli och då förväntas rätten döma ut vilka straff de båda ska få.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.