Främsta landmärket behöver renoveras

Osby – Entrén till samhället ska vara fin, så jag har ansökt om bidrag för att renovera clownen, berättar Solveig Nordh på Brio Lekoseum.
Osby • Publicerad 3 juli 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Ingen kan missa denna symbol för Osby. Foto: Lasse Lindell
Ingen kan missa denna symbol för Osby. Foto: Lasse Lindell

– Entrén till samhället ska vara fin, så jag har ansökt om bidrag för att renovera clownen, berättar Solveig Nordh på Brio Lekoseum.Att montera ner clownen, slipa, putsa och lackera den, kostar cirka 40 000 kronor. Landets största clown behöver fräschas upp. Brio- clownen vid väg 23 är förmodligen kommunens främsta landmärke och en självklar symbol för lek- saksindustrins vagga.

– Entrén till Osby ska vara fin. Därför har jag ansökt om bidrag från kommunen för att kunna renovera clownen, berättar Solveig Nordh på Brio Lekoseum.Hon berättar att den gigantiska clownen är tillverkad i aluminium och att renoveringen kräver att den monteras ner.– Sedan ska den slipas, putsas och lackeras på nytt. Något som kostar i runda tal 40 000 kronor. Det är ingen stor summa, men det är pengar som Lekoseum inte har i dag, konstaterar Solveig Nordh.Clownen kom på plats i samarbete med kommunen på 1980-talet. Tio år senare skedde den första renoveringen.– Lacken håller rätt länge, men när förfallet väl börjar så går det fort, förklarar Solveig Nordh.Att symbolvärdet av detta lekfulla monument är stort bekräftar hon utan tvekan:– När man besöker Mora köper man en dalahäst. Gäster i Osby tar med en Brioclown hem.

Ända sedan 1953 har det funnits en clown i Brios sortiment. 1958 skapades den klassiska Brioclownen som med vissa modifikationer fortfarande finns kvar.Till skillnad från sin storebror vid väg 23 är givetvis denna clown tillverkad i trä.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.