Miljöchef missnöjd med labbmissar

Hässleholm –Deras misstag skapar oro i hela vår verksamhet, säger Sven-Inge Svensson, miljöchef i Hässleholms kommun.
Hässleholm • Publicerad 4 juli 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
- Vi tappar trovärdighet
- Vi tappar trovärdighet

–Deras misstag skapar oro i hela vår verksamhet, säger Sven-Inge Svensson, miljöchef i Hässleholms kommun.ALControl i Malmö gör idag alla livsmedels- och dricksvattenkontroller åt kommunen. Det handlar om allt från prover i skolkök till mjukglass på stan och vatten som privatpersoner hämtar ur egen brunn.Felen har dock varit många.–För inte länge sedan analyserade de ett livsmedelsprov där resultatet visade på tjänligt med anmärkning. Av någon anledning betecknade de det som otjänligt trots att det finns tydliga gränsvärden och regler, säger Sven-Inge Svensson innan han fortsätter:– Som tur var glömde de att skicka resultatet till näringsidkaren, annars hade han behövt slänga all mat och det kunde fått dyra konsekvenser.

Klagomålen gäller inte bara hantering av analysresultat och provsvar utan även registrering av prover samt transport.En privatperson i Hässleholms kommun skickade in ett vattenprov där man misstänkte en förorening. Men bara ett av tre provsvar kom tillbaka analyserat.–Vi tappar trovärdighet genom allt detta, menar Sven-Inge Svensson som anmält laboratorieföretaget till kontrollorganet Swedac, den styrelse som ansvarar för tillsynen.

Swedac meddelar nu i dagarna attde anser att laboratoriet vidtagit åtgärder och att anmälan därför skrivs av. Men en sak ska granskas närmare.När det gäller transporter kom tidigare labbpersonal till miljökontoret för att hämta proverna. Idag skickas istället en budbil där personalen enligt miljöchefen saknar kunskap om vikten av att prover hålls nedkylda och om hur lång tid som får gå mellan provtagning och analys.Detta lovar Swedac att titta närmare på vid nästa kontroll av ALControl. De är tveksamma till om det är acceptabelt att budbilens kylskåp även används till att förvara annat än prover.

Sven-Inge Svensson själv hoppas att problemen ska lösas om inte förr så genom en ny upphandling av laboratorietjänsten i höst.–Det har i princip bara funnits två aktörer på marknaden men nu har en ny lokal aktör kommit in via privatägda JP i Hästveda. Kanske vi kan göra en delad upphandling där de har möjlighet att sköta en del av våra kontroller, säger han.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.