Annika fyllde hela Hovdala

Hässleholm Annika Östberg är för många svenskar ett bekant namn.
Hässleholm • Publicerad 5 juli 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Vicky Czenky Persson
Foto: Vicky Czenky Persson

Annika Östberg är för många svenskar ett bekant namn. Under större delen av sitt liv har hon varit föremål för medias fokus.Men hennes historia började långt innan media började skriva kilometer om henne och den kamp hon fört för sin frihet.

Annika Östbergs föräldrar skilde sig när Annika var ugn, bara ett litet barn. Hon hade god kontakt med sin pappa, men flyttade med sin mamma till Hässelby i Stockholm. Det är här som historien om Annika Östberg börjar.– Det är så många små saker som kan påverka de stora sakerna, säger Annika Östberg och syftar på mammans nya amerikanska man.Det var när Annikas mamma hoppade in extra på jobbet som hon träffade mannen som skulle ta med sig familjen till USA.– Det var en helt ny värld för mig, jag trivdes aldrig i USA, förklarar Annika.Som trettonåring gjorde Annika uppror. Hon träffade då en elva år äldre kille, som hon senare rymde till San Francisco med.– Han trivdes aldrig där, så han flyttade hem igen. Men jag stannade kvar och det var där jag träffade mannen som skulle bli pappa till min son och även den personen som skulle introducera mig för heroin, berättar Annika lugnt. Det är nu livskarusellen börjar snurra fortare för Annika. Hon börjar ta heroin regelbundet och blir gravid redan vid femton års ålder.

– Jag insåg när jag blev gravid att jag inte ville föda ett barn med ett beroende, konstaterar Annika och tillägger att hon lyckades tända av helt själv inför sonen Svens födelse.– Men ett beroende sitter inte i kroppen, det sitter i själen och jag fortsatte att ta heroin. Det var ett val jag gjorde.Annika Östberg försörjde sin familj genom att strippa och senare även sälja sin kropp till gubbar.Men Annikas drömde om en hederlig man som kunde ge henne och sonen ett tryggt och stabilt liv.Hon hittade honom och övertalade honom att gifta sig med henne. Och där för en minut levde Annika det liv hon drömt om, även om det var på de mest själviska grunder man kan tänka sig. Det livet tog slut när Annikas man träffade en ny kvinna och det var nu som Annika träffade mannen som skulle förändra hela hennes liv. Det var nu mardrömmen tog ett stadigt grepp om Annika Östberg. Bob tog inga droger, han var en langare och han välkomnade Annika i sitt liv.

Men när Bob sköt ihjäl en kille för några få hundra dollar började flykten för paret.Mexico eller Kanada? Det var frågan Bob ställde till Annika, men hon ville bara se sin son en gång till. Det resulterade i en uppsjö av droger och en felkörning mitt i ingenstans med en punktering som resultat.En hjälpsam polis stannade för att hjälpa det strandade paret. Bob sköt polismanen i ryggen.Annika Östberg dömdes till döden för mord hon inte begått. Senare ändrades straffet till 25 år till livstid.– Mina advokater sa åt mig att om jag skötte mig bra, så skulle jag vara ute efter 12 ½ halvt år.Då var Annika Östberg 28 år gammal, lika många år som hon skulle sitta i fängelse. – Jag är förmodligen den gladaste kvinnan som någonsin gått in på Hinseberg. Jag var övertygad om att jag skulle dö på den amerikanska anstalten och var väldigt noga med att hela min kropp och vartenda hårstrå av mig skulle hem till Sverige efter min död, berättar Annika.Applåderna steg högt mot skyn när Annika Östbergintog Hovdala.– Wow! När jag körde hit tänkte jag att det måste vara någonting på gång här, men att det var jag som var på gång slog mig aldrig. Tack, säger Annika Östberg.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.