Regionen lånar en miljard till nya tåg

Malmö Lånet är tänkt att användas som en delfinansiering av den investering som görs på pågatåg.
Malmö • Publicerad 5 juli 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Arkivbild
Arkivbild

Lånet är tänkt att användas som en delfinansiering av den investering som görs på pågatåg. Totala kostnaden är 2,6 miljarder. I dagsläget har 43 av de 49 tågen levererats och ytterligare 20 stycken är beställda. Det är en enig politikerskara som står bakom lånet.– Det här behövs för att vi ska få igång Pågatåg nordost, säger Christine Axelsson (S).Hon får medhåll av folkpartisten Mats Persson som är ordförande i kollektivtrafiksnämnden.– Det här är en investering för att få mer folk att åka kollektivt. Framförallt för att få igång en fungerande kollektivtrafik i de nordöstra delarna så att folk kan börja pendla längre sträckor.

Tågen kommer att trafikera de nya spåren som kommer att gå bland annat förbi Hästveda, Fjälkinge och Önnestad ner mot Malmö.Men är det försvarbart att låna pengar när regionen har stora hål i sin budget?– Det här är en investering, säger Mats Persson och berättar att de gamla tågen som trafikerat spåren är i så dåligt skick att de behöver bytas ut.– Det är klart att det kan sticka lite i ögonen. Men man måste både gasa och bromsa i den situationen vi är i, säger Christine Axelsson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.