Stubbar oroar i öknen

Hässleholm Satsningen på det nya industriområdet/logistikparken kräver en omfattande skogsavverkning.
Hässleholm • Publicerad 5 juli 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Stenöknen längs Stobyvägen vid väg 21 förvandlas i höst till en stubböken. På Frysboxen längst bort i bild är man bekymrade. Foto: Carl-Johan Bauler
Stenöknen längs Stobyvägen vid väg 21 förvandlas i höst till en stubböken. På Frysboxen längst bort i bild är man bekymrade. Foto: Carl-Johan Bauler

Satsningen på det nya industriområdet/logistikparken kräver en omfattande skogsavverkning. Vilket i sin tur innebär att stubbarna måste rivas upp och fraktas bort. Stubbarna ska lagras med start i oktober och ligga fram till i mars 2014. I årsskiftet 2013/14 är det meningen att allt sammans ska flisas under tolv veckors tid för att därefter bli bränsle åt fjärrvärmeverket.

Närliggande fryshusföretaget Frysboxen protesterar och vill stoppa planerna.– Vårt fryshus hanterar livsmedel och det står i pappren att man ska krossa stubbar. Vi vet inte alls om eller hur dammet från krossningen kommer att påverka våra luftinsug, säger Janne Svensson som är vd för Frysboxen och bolaget Food 4 you.Janne Svensson ifrågasätter också varför man ska lagra stora mängder stubbar vid en infart till Hässleholm där det passerar mängder av trafik.– Jag fattar inte varför, det ser inte så trevligt ut. Det måste finnas andra och bättre platser. Dessutom har vi fått ett antal kunder just för att vi är ett miljövänligt fryshus, frågan är hur de reagerar, säger Janne Svensson kritiskt.

Stenöknen är tänkt som ett framtida industriområdet har även tidigare använts som lagringsplats. Efter orkanen Gudrun förvarades stora mängder stormfält timmer på platsen.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.