Inför TV-serien Hem till Tyringe. Krister

Känslorna delade
om ny tv-serie

Det var tre år sedan familjen Wrambjer först fick samtalet om idén för en dokumentär om Tyringe där den sjungande skaran skulle få en plats. Redan då fanns det inga tvivel om att ställa upp.
– All PR är bra PR, säger Krister Wrambjer som tillsammans med mamma Elisabeth Wrambjer och systern Karin Wrambjer bildar trion som äger Café 21 och uppträder tillsammans som Wrambjers runt om i landet.

När de fick ytterligare ett samtal om serien under 2011 så var det snabba puckar som gällde.
– Det blev spännande som attan. De hittade Tyringe på internet och ringde upp mig på en fredag. På måndag morgon klockan tio var de här, säger Elisabeth.
– Vi vill inte skryta, för det gillar inte svenska folket, men de valde Tyringe på grund av oss, säger Krister.
Efter månader med ett kamerateam i hälarna, och i passagerarsätet, hoppas nu familjen Wrambjer att både deras verksamhet och Tyringe ska dra nytta av serien.
– TV har en väldig genomslagskraft och vi har aldrig varit med i en serie innan, säger Karin.
– Turismen kommer öka, säger Krister övertygat.
Han har inte uppskattat jämförelsen med Plötsligt i Vinslöv, då han anser att Hem till Tyringe, till skillnad från Plöstligt i Vinslöv, ”bara vill skildra småstadslivet”.
– Det här är mer in på livet, instämmer Karin.

Lika viktigt som att turismen får en knuff i rätt riktning anser Krister det är att utbilda stockholmarna om hur livet verkligen ser ut för människorna i en småby.
– Tunnelbanefolket har ingen aning om vad det handlar om, säger Krister med eftertryck.
Syster Karin är däremot mer positiv gällande folket från huvudstaden.
– När folket på TV4 fick se pilotavsnittet så var de väldigt positiva, säger Karin.

Hem till Tyringe produceras av Stockholm-Köpenhamn, samma produktionsbolag som ligger bakom många utav Filip Hammar och Fredrik Wikingssons program.
Familjen har hittills bara sett korta klipp från serien, och vet därför inte hur den har artat sig.
– De har spelat in över 200 timmar, säger Karin.
Mamman i familjen, den 80-åriga sångerskan, som även tycker om att spela dragspel, beskriver sin kärlek till sång och dans på Café 21 som ett sätt att få människor som vanligtvis inte umgås att tillbringa tid tillsammans och ha trevligt under tiden.

– Här kan de komma som de är och behöver inte fixa till sig. Ungdomarna lär sig vad vi hade på våra topplistor och man får kontakt med varandra, säger Elisabeth.
Publiken på kafét tillhör ofta det äldre skiktet, men det är inget som ägarna har något emot.
– Det är lika viktigt att de äldre får lika mycket som ungdomarna, säger Krister och referera till evenemang som den årliga Siestafestivalen i Hässleholm som kommunen stödjer.

Krister är inte säker på hur Tyringeborna själva kommer motta serien. Han skämtar om att de kommer ställa sig själva frågan om de verkligen ska behöva bo i samma by som hans familj. Samtidigt försöker han vara positiv.
– Vi har ju något att visa och förmedla, säger Krister.

Dagens fråga

Har du tänkt köpa biljett till Helgeåfestivalen?

Loading ... Loading ...