Klassisker väckte minnen

Hässleholm På väg till Tingsryd via väg 119 genom Broby och Lönsboda gick kortegen av Silver Ghosts, Phantoms och 20/25hp när \"Nordic Tour\" passerade Hässleholms kommun.
Hässleholm • Publicerad 7 juli 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Charlotte Oredsson med svärfar Olle
Charlotte Oredsson med svärfar Olle

På väg till Tingsryd via väg 119 genom Broby och Lönsboda gick kortegen av Silver Ghosts, Phantoms och 20/25hp när "Nordic Tour" passerade Hässleholms kommun.

I Kvistalånga, i höjd med Skea Gård, hade Olle Oredsson tillsammans med sin fru, sin far och goda vänner placerat sig i bekvämt i stolar längs med vägen för att på bästa plats bevittna när sjutton Rolls-Royce gled förbi.– Det är många äldre par som deltar i "Nordic Tour". Det är engelska gentlemän som både har tid och råd med sådant här, säger Glenn Oredsson småskrattandes och vänder åter blicken mot vägen och bilarna.Den tre veckor långa "Nordic Tour" arrangeras av den engelska The 20-Ghost club vars enda medlemskrav är att du äger en Rolls-Royce som är tillverkad före 1939 och andra världskrigets utbrott.

Danmark, Sverige, Finland, Estland och Lettland är de länder som är tänkta att besökas under "Nordic Tour" som pågår mellan 30 juni och 20 juli. Klubbens nuvarande ordförande är Londons ex-borgmästare Sir John Stuttard som självklart själv deltar i "Nordic Tour" tillsammans med frun Lesley och deras Silver Ghost cabriolet från 1921. En riktig ungdom om man jämför med gruppens äldsta bil från 1913, även den en Silver Ghost. Nyaste bilen är ifrån 1934.

Olle Oredsson är en inbiten bilentusiast- och veteran som gärna berättar om de klassiska bilarna, trots att han själv inte är ägare till en Rolls-Royce.– Även fast det är fina bilar, är det faktiskt inte de mest bekväma att åka långa sträckor i, vilket "Nordic Tour" går ut på. Så jag tror faktiskt att det är en större prövning för människorna än för bilarna, förklarar Glenn Oredsson.

– Se så fokuserade de ser ut, det gäller att hålla koll på vilken sida av vägen de ska köra på, påpekar Charlotte Oredsson och får leende medhåll av Inge-Gärd Olsson.– Målsättningen med Rolls-Royce när de tillverkades var att de skulle vara tillförlitliga bilar, fortsätter Olle Oredsson att berätta när flera bilar passerat Skea Gård och han lyckas slita blicken i från vägen.

Olle Andersson älskar bilar, men det ska absolut inte vara några vanliga svensson-bilar i hans garage. Som mest har Olle Andersson haft trettio bilar i sin ägo. Bland annat nio Jaguarer, tre Lotusar och en Rolls-Royce.

Men på ålderns höst har Olle Andersson varit tvungen att sälja av sina älskade bilar. En Mustang från 1960-talet gick till ett barnbarn och Olle och Charlotte Oredsson fick en Lotus.– Jag har aldrig ägt en Volvo, konstaterar Olle Andersson glatt och vinkar till en förbipasserande Rolls-Royce.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.