@$:Fantastiska fakta

Osby Total kostnad för branden uppgick till cirka 60 miljoner kronor i 1992 års valuta.
Osby • Publicerad 8 juli 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Total kostnad för branden uppgick till cirka 60 miljoner kronor i 1992 års valuta. Räddningsverket redovisade en kostnad på 22 miljoner, exklusive försvarets och hemvärnets kostnader. Av släckningsinsatsen räddade värden beräknades hamna på cirka 100 miljoner kronor.Den avbrända ytan var 15 kvadratkilometer.Räddningspersonal från 46 kommuner i sex län deltog i insatsen.335 militärer från elva förband fanns dessutom i insatsstyrkan.30 skogshuggare engagerades.700 frivilliga registrerades.14 helikoptrar och 14 skogsmaskiner assisterade i släckningsarbetet.40 brandfordon och tre bandvagnar fanns på plats.Åtta mil brandslang lades ut vid släckningsarbetet.Mirakulöst nog stannade kostnaderna för Osby kommun på blygsamma 250 000 kronor i försäkringssjälvrisk.Kostnaden för Älmhults kommun var lika stor.Orsaken till branden är höljd i dunkel. En man med ovanligt beteende hade setts på myren i samband med brandens utbrott. Senare spårades främlingen till Sydskåne, en person med uttalat intresse för just bränder.Men någon bevisning fanns inte och något åtal väcktes aldrig. Även teorin om att starkt solljus genom en glasskärva låg bakom dramat på Vakö myr har förekommit.Branden på Vakö myr är fortfarande en av de största insatserna i svensk räddningshistoria någonsin. En riksangelägenhet som också väckte internationellt intresse.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.