Berit och Stig satsar på en grönare vardag

Hässleholm En möjlighet att få skräddarsy sin vardag i miljöns tecken.
Hässleholm • Publicerad 9 juli 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Berit Dagner Möllerström och Stig Partell tar gärna cykeln när det bär av för handling. Foto: Sarah Axelsson
Berit Dagner Möllerström och Stig Partell tar gärna cykeln när det bär av för handling. Foto: Sarah Axelsson

En möjlighet att få skräddarsy sin vardag i miljöns tecken.Ett steg in i hallen, och lampan slås på. Rörelsedetektorn är ett av alla de miljö-knep som Stig, 82 år, och Berit, 63 år, har snappat upp som ett enkelt energisparande i vardagen. – Som mamma, mormor och farmor så vill jag jobba för dem som kommer efter. Många tänker "om en gör det, vad har det för betydelse?". Jag tror inte vi kan göra en dramatisk förändring för då backar folk, men om man gör lite efterhand så blir det enklare.

I våras gick de med i projektet Klimatvardag som den ideella föreningen Hållbar utveckling Skåne står bakom. En 12 månaders-satsning som varieras med stormöten, mindre möten, studiebesök och där fokus ligger på områdena transport, energi, mat och konsumtion. Varje hushåll väljer ut fem åtgärder som efter behov och situation lämpar sig bäst i hushållets enskilda vardag. – Vi ska försöka handla mer närproducerade produkter, och tänka på att de hushållskemikalier vi handlar är miljömärkta, säger Berit.I deras hem har de nu på olika sätt arbetat fram miljövänliga knep och berättar med engagerat kroppsspråk hur det fungerar i praktiken.– Vi har en elmätare som mäter hur mycket total förbrukning vi har i hemmet, och som också kan visa hur mycket enskilda uttag förbrukar. Den är trådlös och går att flytta omkring, säger Stig och Berit fortsätter:– Ja, det gör oss mer medvetna om att släcka och stänga av. Ser du det så här svart på vitt blir det verkligt, och inte något "man bara hör talas om".I köket hänger en plastpåse med andra plastpåsar i för att kunna återanvända igen, en frys har bytts ut mot en mer energisnål och en skylt gestaltar frasen "nej till reklam, ja till samhällsinformation".- Läser du inte reklam borde du sätta upp en sådan skylt, jag undrar hur många skogar som går åt till reklam, säger Berit. Projektet uppmuntrar också att du ska ha en bilfri vecka och en vegetarisk vecka under sommaren. Något som Berit och Stig redan försöker främja så gott det går.– Vi försöker ta cykeln när vi ska storhandla eller ner på stan, och ska vi längre tar vi tåget för det mesta. Vi äter ofta fisk, bönor, linser och svampen quorn. Smakar det inte så mycket får man krydda. Det går mycket väl att leva utan kött, säger Berit. De är väldigt positiva till projektet och ser båda nyfiket fram emot att insupa ny kunskap om klimattänk. – Att få kunskap om ämnet är jätteviktigt, då förstår du vad du gör.

Rörelsedetektorn planeras att installeras på fler ställen och vid utskrift på skrivare återanvänder de papper som inte används.– Vi vill ju göra en hållbarare miljö för kommande generationer, avslutar Stig och citerar ett gammalt ordspråk från Martin Luther.- "Om jag visste att jag skulle dö i morgon, skulle jag gå ut och plantera ett äppelträd i dag." Sarah Axelson

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.