Centerpartiet vill ha ett tak i byråkrati

ledare \"När statsmakten är stor och myndigheterna många, ökar politikens makt över människorna.
Publicerad 9 juli 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

"När statsmakten är stor och myndigheterna många, ökar politikens makt över människorna. Detta är en samhällsordning som Socialdemokraterna inte bara välkomnat, utan också strävat efter och nu tänds det varningslampor för att även borgerliga partier hyllar en stark stat". Detta skriver Per Ankersjö, ordförande i Centerpartiets idéprogramgrupp i ett debattinlägg. Många gånger framgår det att svenska folket trots allt verkar gilla en stat som ser till att det ser likadant ut över hela landet. Det är inte minst ett ganska vanligt medieinslag, det vill säga att man kommer med "larmrapporter" om att saker skiljer sig åt mellan regioner och olika kommuner. Men många gånger är det denna likriktning som också leder till problem. Människor, familjer, byar, kommuner, regioner är olika. När krockar sker efterfrågar samma människor som önskat likabehandling genom en stark stat att sunt förnuft måste råda och helst lite flexibilitet. Historien har dock visat att överstatlighet har ganska lite med flexibilitet och sunt förnuft att göra. Ska det se likadant ut kräver det dessutom gärna omfattande kontrollorgan och därmed växer myndighet på myndighet fram med uppgift att värna och överbevaka specifika sakområden.2005 fanns det närmare 550 myndigheter i Sverige. Alliansregeringen har under sina år lyckats få ner antalet till under 400. En del av minskningen beror i och för sig på sammanslagningar av myndigheter, men trots allt har man tagit steg för att minska denna omfattande byråkratiska apparat.Per Ankersjö vill se ett tak för statlig byråkrati för att motverka klåfingrighet i människors vardag. Om partiet lyckas kommunicera ut detta budskap som handlar om att myndigförklara folk och låta dem slippa massa byråkrati kan kanske partiet få lite ökat stöd. Trots allt finns det några procent av svenskarna som inte gillar när staten talar om hur allt ska vara.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.