Regionen hoppas på bättre tillväxt

Skåne/Kristianstad – Kommunerna behöver sluta konkurrera med varandra och sluta tävla om vem som ska ha ledartröjan, säger Therese Andersson, tf enhetschef planeringsstrategier på Region Skåne.
Publicerad 9 juli 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

– Kommunerna behöver sluta konkurrera med varandra och sluta tävla om vem som ska ha ledartröjan, säger Therese Andersson, tf enhetschef planeringsstrategier på Region Skåne.

Enligt rapporten är kommunerna varandras motpol. Hässleholm har en god tillväxt på arbetsmarknaden, men det är få som flyttar till staden. Läget är tvärtom för Kristianstad. Dit flyttar folk, men det finns inte så mycket sysselsättning.Region Skåne ser många fördelar om kommunerna kunde samverka mer. – Som det ser ut i dag så finns det tre tillväxtmotorer i Skåne. Det är Malmö, Lund och Helsingborg. Kristianstad och Hässleholm skulle kunna bli en tillsammans, säger Pontus Lindberg, moderat regionråd.

Urban Widmark som är moderat kommunalråd i Hässleholm håller med.– Vi kan absolut bli bättre på att gå i takt med varandra och om man jämför med några år tillbaka så har vi också blivit mycket bättre på att samarbeta, säger han.Han håller med om att det finns en konkurrens mellan städerna. Men han tycker inte att den är något problem.– Det är som syskonkärlek. Konkurrensen kan hjälpa oss att trigga varandra, säger han.Även om han håller med i rapportens andemening så är han noga med att påpeka att det kommunala självstyret är det viktigaste.

– Även om vi ska se det övergripande perspektivet så är det viktigt att aldrig glömma det kommunala självstyret. Varje kommun är suverän. Sen är jag säker på att det går att hitta en balansgång mellan dessa två, säger han.Pontus Lindberg, Region Skåne, är medveten om att detta är en känslig fråga.

– Vi har inget som helst intresse av att gå in och detaljstyra kommunerna. Vi vill bara att kommunerna ska börja arbeta mer tillsammans för att skapa till exempel en arbetsmarknad, en fritidssysselsättningsmarknad, en handelsmarknad, säger han och menar att Region Skåne går in och stöttar på det viset som de kan.– Till exempel gör vi en stor satsning på Pågatåg Nordost för att underlätta för folk att röra sig över större sträckor, säger han. Arbetet med att skapa samarbeten har inletts med möten mellan de olika parterna.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.