En 30-åring med flyt

Osby Varför inte uppleva Osby från böljan den blå.
Osby • Publicerad 10 juli 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Sten-Åke Paulsson är kapten på turistbåten Elsa Fortuna. Foto: Helén Fingalsson
Sten-Åke Paulsson är kapten på turistbåten Elsa Fortuna. Foto: Helén Fingalsson

Varför inte uppleva Osby från böljan den blå.

Just nu ligger hon och småhuttrar intill bryggan vid Strandpaviljongen på västra sidan av Osbysjön. Små vågor får det fyrkantiga skrovet att gunga och de randiga markiserna slår i vinden.Men någon fara för skeppsbrott är det inte även om vinden friskar i.– Nej, hon är osänkbar, konstaterar Elsa Fortunas egen kapten Sten-Åke Paulsson.Breda pontoner med frigolit ser till att det blir bra flyt oavsett väder. Det är bara åskan som får kaptenen att snabbt styra mot land.

Det var 1982 som Sten-Åke Paulsson byggde Elsa Fortuna. Från början hade han byggt en liten flotte på cirka fyra kvadratmeter som visades på en bild i tidningen. DHR:s (de handikappades riksförbund) lokalavdelning i Osby undrade om inte Sten-Åke kunde bygga en större så att de med funktionshinder kunde komma ut på sjön. Sagt och gjort. Det blev en 8 meter lång flotte som nu växt till drygt 14 meter.

Elsa Fortuna har även haft kungligt besök. Under kungens och drottningens eriksgata 1983 fick de åka en liten sväng på sjön. – Fast säpokillarna kollade noga innan så att det inte fanns någon bomb ombord, berättar Sten-Åke med ett leende. Även landshövdingen i gamla Kristianstad län har besökt Elsa Fortuna. – Nu återstår bara statsministern, konstaterar Sten-Åke och dukar fram kaffe, wienerbröd och bakelser. Är det 30-årskalas så är det. Under åren har Elsa Fortuna upplevt många äventyr. Det har varit kräftskivor, företagsarrangemang och grupper med både äldre och barn. Det har även varit sjörövarfest där Näset har fått fungera som Skattkammarö. – Ja, det blev sent så jag fick navigera hem efter månen, berättar Sten-Åke med ett skratt.

För att Elsa Fortuna ska ge sig ut krävs att åtta vuxna hänger på. Det är bara att boka turen hos Sten-Åke Paulsson som sätter på sig kaptensmössan för att sedan styra ut mot öarna i Osbysjön. Samtidigt som han styr båten brukar han berätta om de olika öarna och platserna som Elsa Fortuna passerar. – Många blir förvånade över hur stor Osbysjön egentligen är. Dessutom ser allting annorlunda ut när man ser det från sjön.

Trots mindre upplyftande väderförhållanden har nästan inga turer behövts ställas in i år. Men visst är en sjötur trevligare under en varm gul sol. Sten-Åke plockar fram foton, sjökort och ett ark med ritningar. Ritningarna föreställer en lång rad små Elsa Fortunor i olika storlekar. – Jag hade funderingar på att börja bygga sådana här. Men jag vet inte ... Trots att Sten-Åke Paulsson är pensionär har han ju fullt upp. Trädgården är ett stort intresse och så är han ju kapten på Elsa Fortuna.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.