Supersniglar, finns de?

Hässleholm I takt med att Sverige sakta invaderas av mördarsniglar får snigelexperten Ted von Proschwitz på Göteborgs Naturhistoriska Museum allt fler telefonsamtal om eventuella supersniglar.
Hässleholm • Publicerad 10 juli 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

I takt med att Sverige sakta invaderas av mördarsniglar får snigelexperten Ted von Proschwitz på Göteborgs Naturhistoriska Museum allt fler telefonsamtal om eventuella supersniglar.

Rykten angående att den de båda sniglarna ska ha parat sig och gemensamt skapat en supersnigel är en vanlig fråga hos Ted von Proschwitz för tillfället.

Sanningen är att de båda arterna har parat sig med varandra, men deras barn (när två olika arter para sig kallas deras barn för hybrider) har inte omvandlats till supersniglar.– Jag skulle inte vilja gå så långt som att kalla det för en supersnigel, men än så länge vet vi ganska lite om dessa hybrider mer än att de uppför sig som mördarsniglar, säger Ted von Proschwitz som för tillfället arbetar med norska forskare för att ta reda på mer om snigelhybriderna och deras än så länge hemliga värld.

Dock har snigelhybriderna lyckats få en superegenskap i samband med att den svenska och spanska skogsnigelns vägar korsat varandras.– När det vanligtvis bildas hybrider, brukar dem i regel bli sterila. Men hybriderna hos den svenska svarta skogssnigeln och den spanska skogssnigeln ser vi inga sådana tecken. Det tycks fungera alldeles utmärkt för dem, förklarar Ted von Proschwitz.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.