Vittsjö GIK ska matchas mot pojklag i augusti

Sport – Flera damspelare borde spela och träna mer med killar, anser Vittsjötränaren Thomas Mårtensson.
Sport • Publicerad 10 juli 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Danesha Adams
Danesha Adams

– Flera damspelare borde spela och träna mer med killar, anser Vittsjötränaren Thomas Mårtensson.Det är nog inte många som har missat att nykomlingen Vittsjö GIK är trea i damallsvenskan och har svarat för en imponerande vårsäsong. När nu sommaruppehållet precis har tagit vid blickar tränaren Thomas Mårtensson redan framåt mot hösten. För att komma så väl preparerade som möjligt inför omstarten av serien den 20 augusti borta mot Tyresö kommer den damallsvenska klubben att träningsspela – mot pojklag. – Killarna kan slå ännu längre bollar och springa fortare. Allt går snabbare så det gäller att ta snabbare beslut, säger Thomas Mårtensson som generellt anser att fler flick- och damspelare borde spela och träna mer med killar.

Att träningsspela mot killar är ingen ny företeelse för Vittsjö GIK. Damlaget gjorde det redan förra sommaren i förlustmatchen mot Ljungbys pojklag och i vårens träningsmatch mot Bjärnum. Men att möta ett pojklag har den här sommaren fått en allt högre prioritet för Mårtensson – och han värderar betydelsen av matcherna mer och mer. – Det är ännu mer utvecklande, menar han. Motstånd är ännu inte helt bestämt, men träningsmatchdatum är fastställt till den 5 och 12 augusti. Det lutar åt möten med pojklag från Åhus och Mjällby, som Thomas Mårtensson har besökt i helgen. – Jag har varit på plats för att se hur bra de är. Men de kan vara för bra, menar han om Mjällbys P16-lag. – Det kan bli aktuellt med ytterligare en träningsmatch, i syfte att ge de spelare som inte fått särskilt mycket speltid under våren matchtid. Det gäller att hitta en balans i att möta ett pojklag som är en rimlig utmaning, men de får samtidigt inte vara för gamla då de kan vara en övermäktig utmaning rent fysiskt. Vid åldern 17-18 år tror Vittsjötränaren att den fysiska skillnaden blir för stor, gentemot damspelarna.

En annan del i matchandet mot pojklag är att klubben inte vill möta en allsvensk konkurrent. Ett annat alternativ hade varit att möta ett damlag från division ett, men då blir det som bekant ett lag som spelar i en sämre division vilket skulle ses som en tveksam utmaning. Laget har från och med i torsdags sommaruppehåll, som pågår fram till den 23 juli. Då inleds lagets sommarträning. – De ska få så mycket vila som möjligt, säger Mårtensson om tiden före den 23 juli. – Det blir lagom med två veckors vila. Tjejerna har varit igång sedan i november, förklarar Mårtensson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.