Widmark: ”Jag har aldrig lovat något”

Hässleholm Urban Widmark (M) hävdar att han skulle begå tjänstefel om han i nuläget sköt till de miljoner som Lars-Göran Wiberg (C) kräver för en 100-metersbana ute på Röinge.
Hässleholm • Publicerad 11 juli 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
- Jag skulle begå tjänstefel om jag inte rättade mig efter fullmäktigebeslutet
- Jag skulle begå tjänstefel om jag inte rättade mig efter fullmäktigebeslutet

Urban Widmark (M) hävdar att han skulle begå tjänstefel om han i nuläget sköt till de miljoner som Lars-Göran Wiberg (C) kräver för en 100-metersbana ute på Röinge.Tidningen har de senaste dagarna berättat om de nya skjutbanorna på Röinge som från början var tänka att bestå av en 25-, en 50-, en 100- och en 300-metersbana.I dagsläget sätter dock budgetramen på fem miljoner stopp för 100-metersbanan. 300 meter var redan sedan tidigare uteslutet på grund av bullerproblemen.

Skytteföreningarna känner sig svikna och satt igår kväll i gemensamt krismöte. Men Urban Widmark (M) betonar att han aldrig gett några löften.–Jag har inte lovat föreningarna något och därmed heller aldrig svikit några löften. Det som finns i vår ekonomiska flerårsplan är fem miljoner som satts av till en ny skjutbana på Röinge. Jag skulle begå tjänstefel om jag inte rättade mig efter det fullmäktigebeslutet utan fattade beslut på egen hand. Det vore fullständigt orimligt, säger Widmark bestämt.Hans parhäst Lars-Göran Wiberg menar att summan på fem miljoner fastslogs för många år sedan och borde räknas upp.Det kan Widmark förstå, men å andra sidan:–I den summan ingick en bana på 300 meter och nu är vi nere på 100 meter. En kortare bana kostar mindre pengar.

Något färdigt förslag finns som sagt inte. Det är enligt projektledaren Kenneth Gullberg på tekniska avdelningen "95 procent" klart och förväntas nå politikernas bord i slutet på augusti. Först då, menar Widmark, kan man ta en diskussion om pengarna.–Det finns ett tiotal skjutbanor i Hässleholms kommun. Vi är väldigt väl försedda med skjutbanor, och flera av dem kan man skjuta längre sträckor på.

Tidningen har tidigare berättat att skjutbanan på Röinge är projekterad för att kunna tillgodose en rad aktörer: Hässleholms Pistolskytteklubb, Hässleholms ungdomsskytteförening, Svartkrutsklubben, P2 skytteförening, polisen samt delar av försvarsmakten. I maj krävde de fyra skytteföreningarna samt polisen i Hässleholm, som behöver banor för tjänsteskjutning, besked av kommunen om de utlovade nya skjutbanorna.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.