Bunkern har nu fått en egen försvarsmur

Osby Historien om bunkern vid Naturbruksgymnasiet i Osby börjar alltmer likna en boxningsmatch med kommunen i ena ringhörnan och Stanley van Broekhuzen i den andra.
Osby • Publicerad 13 juli 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Som en riktig försvarsmur sträcker sig en palissad runt den numera berömda bunkern i Osby. Tornet till vänster är inte helt olikt ett försvarstorn. Foto: Helén Fingalsson
Som en riktig försvarsmur sträcker sig en palissad runt den numera berömda bunkern i Osby. Tornet till vänster är inte helt olikt ett försvarstorn. Foto: Helén Fingalsson

Historien om bunkern vid Naturbruksgymnasiet i Osby börjar alltmer likna en boxningsmatch med kommunen i ena ringhörnan och Stanley van Broekhuzen i den andra.Matchen som pågått i över tre år började med att Stanley van Broekhuizen köpte bunkern för 70 000 kronor av kommunen. När affären var i hamn började en strid som verkar vara helt utan slut.

van Broekhuizen ville bo i den gamla stridsledningscentralen, men kommunen sa nej med en rad motiveringar. Detaljplanen tillåter inte bostäder, radonhalterna är för höga och det förekommer störande ljud i området.Kommunen erbjöd sig att köpa tillbaka bunkern men van Broekhuizen sa nej och fortsatte att ta allt mer av området i besittning.Han började gräva, bygga och flyttade dit en husvagn något som resulterat i strider om både bygglov, nedskräpning och "ockuperad mark".

Det senaste avsnittet i denna serie handlar om ett högt staket mer liknande en palissad som nu omger området.I ena hörnan finns en uteplats inte helt olikt ett försvarstorn.

Det var i maj som en skrivelse om det nya bygget inkom till kommunen från en privatperson. Man besökte området och kunde konstatera att striden om bunkern nu trappats upp.Palissadbygget kommer att tas upp på miljö- och byggnämndens möte i slutet av augisti.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.