Den komplicerade syrienfrågan

ledare I syrienfrågan kom äntligen en positiv nyhet.
Publicerad 13 juli 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

I syrienfrågan kom äntligen en positiv nyhet. Syriens ambassadör i Irak, Nawaf al-Fares har hoppat av och ansluter sig till den syriska oppositionen mot al-Assad-regimen. I ett uttalande uppmanade han ärliga medlemmar i partiet att göra honom sällskap. Al-Fares är tungt avhopp för president Bashar al-Assad och innebär ett hårdare bakslag för regimen än tidigare avhopp från den militära ledningen. Tyvärr kom nyheten ungefär samtidigt som Ryssland lät meddela att man tänker fullfölja ett avtal om att leverera vapen till Syrien. Syrienfrågan tar alltså ett steg framåt och ett steg bakåt. Situationen i Syrien är så komplicerad att till och med tidningarnas ledarsidor till stor del avhåller sig från att skriva spaltmeter efter spaltmeter om vad som bör göras. I jämförelse med det som skrevs inför intåget i Libyen är det åtminstone mycket mindre. Omvärldens inblandning i Syriens situation är komplicerad på grund av ett oenigt FN där Kina och framför allt Ryssland håller emot. Syrien är också en krutdurk på grund av sitt säkerhetspolitiska läge som gör att Libanons väpnade shiamuslimska rörelse Hizbollah lovar al-Assadregimen obegränsat stöd. Detta innefattar även hämndaktioner mot Israel. En inblandning från FN:s sida riskerar också leda till att isolera Iran och skapa ytterligare problem. Inte minst består Syriens folk av olika grupperingar; faller al-Assadregimen är det en oenig opposition som ska lyckas enas om makten. Det mesta pekar på att en FN-inblandning blir mycket svår att åstadkomma och kanske är ett internationellt intåg inte svaret på hur denna konflikt ska lösas. Fler avhopp, inspirerade av al-Fares, kan vara dropparna som urholkar stenen. Men framför allt borde Ryssland ta på sig en mer klädsam medlartröja istället för att agera hantlangare av vapen till en regim som i sin maktblindhet dödar och torterar barn.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.